Otkrivanje oštećenja sluha kod još nerođenih beba

Izvor: S media, 04.Maj.2011, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivanje oštećenja sluha kod još nerođenih beba

Otkrivanje poremećaja sluha kod još nerođenih beba prenatalnim skriningom, ovih dana počeo je da se sprovodi u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”. Rano otkrivanje gluvoće kod fetusa, dok je još u majčinom stomaku, daje šansu tim bebama da kasnije lakše razviju govorno-jezičke sposobnosti.

U Srbiji se godišnje rodi 7.000 beba. Sa težim oštećenjem sluha rode se dve bebe na 1.000 novorođenih, dok se sa lakšim oštećenjem rodi šest do devet beba. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Problem je utoliko veći jer se ne zna tačno zbog čega nastaju poremećaji sluha. Uzrok može biti genetika, pojedine bolestima u toku trudnoće (rubeola, razne toksikoze), porođajne traume, povećan broj bilirubina, meningitis. S obzirom na to da poremećaj sluha spada u grupu najčešćih urođenih oštećenja, najbolja preventiva je rana dijagnostika i to u prvih 18 meseci, pošto se govor uči od rođenja.

Iz tog razloga sve trudnice će biti podvrgnute prenatalnoj dijagnostici, a pogotovu one sa rizičnom trudnoćom. Tu spadaju buduće majke koje imaju dijabetes, visok pritisak, koje su išle na vantelesnu oplodnju...

- Poremećaj sluha ne dovodi samo do poremećaja govora, već i do poremećaja ponašanja i razmišljanja, ali i emotivnog razvoja svakog deteta. Utiče i na mišljenje i sastavljenje nove ličnosti. Postoji niz poremećaji koji se zajedno javljaju sa gluvoćom i važno je započeti terapiju odmah nakon rođenja - kaže za “Blic” dr Svetlana Janković, ginekolog u GAK “Narodni front” za Blic.

Kako da dobijete ćerku, a kako sina

Progesteron protiv prevremenog porođaja

Mali saveti za psihičku pripremu budućih očeva

Prenatalni skrining radiće se budućim majkama između 26. i 31. nedelje trudnoće. U tom periodu slušni aparat je već potpuno formiran i bebe čuju. Reaguju na spoljne uticaje i zvuke, a i dokazano je da se mnogo bolje razvijaju ako im majke tokom trudnoće pričaju.

Istraživanja su pokazala da novorođenčad kod kojih je do šestog meseca otkriveno oštećenje sluha i započet specifični tretman uz slušne aparate, mogu do polaska u školu da razviju govorno-jezičke sposobnosti. Ako ovo rano testiranje izostane, oštećenje sluha se registruje tek, u proseku, oko treće godine deteta, čak i kasnije, naročito ako su u pitanju lakša, jednostrana ili srednja oštećenja sluha. Neotkrivena i kasno otkrivena oštećenja, i izostanak terapije, dovode do zastoja u razvoju govora, a time i ograničenje u komunikaciji.

Ovaj prenatalni skrining trudnica sprovodi se još u KBC “Zvezdara” i GAK “Višegradska” u Beogradu.

(Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.