Otišli su zajedno: Boris Buzančić i Ana Karić umrli u istom danu

Izvor: NaDlanu.com, 10.Okt.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otišli su zajedno: Boris Buzančić i Ana Karić umrli u istom danu

Hrvatska je danas ostala bez dvoje istaknutih pozorišnih i filmskih glumaca, Ane Karić i Borisa Buzančića, čija će ostvarenja ostati upamćena i na prostoru bivše Jugoslavije...

Boris Buzančić poznat je po oko 500 pozorišnih, 12 televizijskih i 70 filmskih uloga, uključujući "Velo misto", "Obećana zemlja", "Operacija Barbarosa", "Veliki i mali", "Maratonci", "Bella Biondina", "Maršal", "Oficir s ružom"...

Buzančić je bio aktivan sve do bolesti, i igrao >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << je u predstavi "My Little Corner of the World" u pozorištu "Gavela", piše "Jutarnji list". U avgustu je imao moždani udar, nakon čega mu je bila oduzeta leva strana.

Glumom je počeo da se bavi od rane mladosti, a 1957. imao je glavnu ulogu u filmu "Nije bilo uzalud". Specijalizovao se za ozbiljne uloge, u kojima je tumačio likove od autoriteta, ali mu je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih uloga bila Dotura Vice, šaljivog splitskog gradonačelnika u TV seriji "Velo misto".

Igrom slučaja Buzančić je u stvarnom životu postao gradonačelnik Zagreba nakon izbora u Hrvatskoj 1990. godine, na kojima je postao prvi potpuno demokratski (opšte pravo glasa) i slobodno izabran gradonačelnik Zagreba. Na mestu gradonačelnika ostao je do 1993. godine, a 1992. je izabran i u Sabor, gde je ostao do 1995. godine (Drugi saziv Hrvatskog sabora).

Krajem 1990-ih Buzančić se povukao iz politike i ponovo posvetio glumi. Imao je zapažene uloge u filmu "Maršal" i TV seriji "Obećana zemlja", gde je tumačio likove inspirisane Titom i Tuđmanom.

Glumica Ana Karić preminula je iznenada u 74. godini. Rođena 13. maja 1941. u Perušiću. Školovala se u Zagrebu gde je 1963. završila Akademiju za pozorišnu umetnost.

Glumila je u filmovima Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i drugih, a ostaće zapamćena po glavnim ulogama u filmovima "Bablje leto", "Putovanje na mesto nesreće", "Slučajni život", "Pustolov pred vratima", "Živi bili pa videli", "Tajna Nikole Tesle" , "Donator"...

Nešto je manje glumila u televizijskim filmovima, a pozorišnu karijeru ostvarila je u Teatru u gostima.

izvor: b92

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Preminuli glumci Boris Buzančić i Ana Karić

Izvor: Politika, 10.Okt.2014

Zagreb – Hrvatska je ostala bez dvoje istaknutih pozorišnih i filmskih glumaca, Ane Karić i Borisa Buzančića, čija će ostvarenja ostati upamćena i na prostoru bivše Jugoslavije...Ana Karić preminula je iznenada u 74. godini, preneo je portal „Jutarnjeg lista”. Rođena je 13. maja 1941....

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.