Video-snimak uznemirio javnost: Vidno pijan vikao na sina u GSP-u Ko treba da reaguje? VIDEO

Izvor: B92, 11.Avg.2023, 13:57

Video-snimak uznemirio javnost: Vidno pijan vikao na sina u GSP-u Ko treba da reaguje? VIDEO

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak oca koji viče na svoje dete u gradskom prevozu, a na pitanje da li bi u ovoj situaciji trebalo da reaguje socijalna služba za televiziju Prva govore Dragan Vulević, specijalista za socijalno pravo i Aleksandar Kontić, psihoanalitičar.

Devojka koja je snimila snimak tvrdi da je otac bio u vidno alkoholisanom stanju, Dragan Vulević objašnjava kako se postupa u ovakvim situacijama.

"Prvo, ovo možemo definisati kao jednu vrstu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emocionalnog zlostavljanja, koje potpada pod određenu odgovornost roditelja sigurno u skladu sa porodičnim zakonom. U okviru porodičnog zakona, ko grubo zloupotrebljava ili izmanipuliše vršenje roditeljskog prava, može biti lišen roditeljskog prava, odnosno, ko na neki način nepravilno postupa prema detetu, zloupotrebljava svoj položaj roditelja, može mu se izreći mere korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava", objašnjava Vulević i dodaje:

"Kada se to konstatuje, organ Starateljstva uvek može reagovati neposredno u okviru svojih ovlašćenja, kada je u pitanju korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, ili podneti određenu tužbu u parnici za vršenje roditeljskog prava, kada se roditelj lišava istog. Kada govorimo o ovom vrsti emocionalnog zlostavljanja, to je u stvari ponižavanje, vređanje, nipodaštavanje, iskrivljavanje određenog stanja kod deteta kada on oseća određeni nivo manje vrednosti. To svakako štetno utiče na rast i razvoj deteta. Kako doći do reakcije organa Starateljstva, kako doći do reakcije drugih, to svakako može da se prijavi kao emocionalno zlostavljanje organu Starateljstva, policiji", objašnjava on.

Da li u ovom slučaju Centar za socijalni rad može da reaguje po službenoj dužnosti, bez ikakve prijave, s obzirom na to da postoji snimak Vulević je rekao sledeće_:

"Postoji snimak, ali Centar za socijalni rad nije istražna služba koja će utvrditi identitet počinioca. To bi trebali drugi organi. Onda će organ Starateljstva na osnovu signala tog organa, odnosno prijave tog organa, reagovati. Jer organ Starateljstva nema na raspolaganju ono što ima policija u cilju identifikacije počinioca", objašnjava Vulević.

Detaljnije pogledajte u video-zapisu nastavku teksta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.