Novi trend generacije Z: Muškarci odlaze na vazektomiju i snimaju ceo zahvat VIDEO

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 14:22

Novi trend generacije Z: Muškarci odlaze na vazektomiju i snimaju ceo zahvat VIDEO

Žene generacije Z traže visoke i zgodne muškarce.

Dok lista aplikacije za spojeve kao što su Tinder i Hinge, Kvin Finite, 25-godišnja influenserka, traži tipa s nečim posebnim. A u slučaju ove brinete to "nešto" je - vazektomija.

"Volim muškarce koji su obavili vazektomiju", izjavila je kanadska influenserka za NY Post. "Zovem ih 'vazekt-slatkiši'." U oktoba 2020. obećala je samoj sebi da će izlaziti samo s muškarcima koji su bili podvrgnuti operativnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahvatu nakon kojeg više ne mogu začeti dijete.

Za one koji ne znaju, vazektomija je oblik muške kontracepcije. Radi se o medicinskom postupku u kojem se podvezuju sjemenovodi. Semenovodi se presecaju i podvezuju na obe strane.

Influenserka je otvoreno na društvenim mrežama, na kojima je prikupila više od 368.000 pratilaca, otkrila svoj ukus za udvarače, napominjući da momci koji nisu otišli pod nož automatski nemaju šanse kod nje. Kaže da joj je cilj da smanji globalnu populaciju.

"Ne planiram nikad da imam decu", objasnila je Finite. "Nikad me to nije ni privlačilo. Neću ih ni imati zahvaljujući vazektomiji." No, srećom za Finite, kao i za ostale žene koje dele njen stav, čini se da muškarcima generacije Z i milenijalcima to uopšte ne predstavlja problem.

Urolog Alex Shteynshlyuger iz New Yorka rekao je da su pozivi za vazektomiju mlađih muškaraca porasli za više od 500% u njegovoj ordinaciji u Midtownu. A nagli porast potražnje nije tu stao.

Zapravo, studija o trendovima vazektomije iz juna 2023. koju su proveli istraživači sa Univerziteta u Čikagu otkrila je da je nedavni porast stope vazektomije bio najizraženiji među muškarcima bez dece, muškarcima s partnerikama starijim od 35 godina, samcima i muškarcima između od 18. do 24. godine.

Istraživanje iz februara 2023. koju su vodili istraživači s Urological and Kidney Institutea klinike Cleveland takođe je otkrilo da muškarci mlađi od 30 godina, kao i muškarci bez dece, znatno češće traže konzultacije za vazektomiju.

Analitičari su porast interesa pripisali odluci Vrhovnog suda SAD-a iz juna 2022. kojom se poništava odluka Roe protiv Wadea - savezna presuda koja je nekad štitila prava na pobačaj.

"Došlo je do značajnog porasta muškaraca bez dece koji su obavili vazektomiju nakon presude", stoji u studiji. "Pretpostavljamo da i samci i muškarci u partnerskim odnosima koji su odlučili da neće imati daljnje potomstvo osećaju da je potrebno da uzmu reproduktivnu autonomiju u svoje ruke."

Odmah nakon presude, izveštaj stranice Innerbody Research zabeležio je porast od 99% u broju dnevnih internetskih pretraga za vazektomije. Podaci su takođe otkrili da su se pretraživanja za "je li vazektomija reverzibilna" i "koliko košta vazektomija" povećala za 250%.

Na društvenim su mrežama odvažni hipsteri čak počeli da dele snimke svojih zahvata. Jedan od predstavnika Tindera rekao je za The New York Times da je spominjanje izraza "vazektomija" na profilima za upoznavanje poraslo više od pet puta 2022. u poređenju s 2021. godinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.