Nova kineska svemirska misija

Izvor: B92, 28.Feb.2013, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova kineska svemirska misija

Sledeća kineska svemirska misija poleteće između juna i avgusta i u orbitu u eksperimentalnom brodu poneti tri kosmonauta, javili su danas državni mediji, što će predstavljati najnoviju etapu ambicioznog plana izgradnje stalne svemirske stanice.

Brod Šendžou 10 i njegova posada biće lansirani iz udaljenog kosmodroma u pustinji Gobi dabbi se u orbiti spojili s modulom Tiangong 1(Nebeska palata), javila je agencija Sinhua.

Kineski kosmonauti izveli su ručno spajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broda s modulom po prvi put prošlog juna.

Vežbe susreta i spajanja dve letilice su važna karika u kineskim naporima da ovladaju tehnologijama i logističkim sposobnostima da u orbiti naprave svemirsku laboratoriju koje bi mogla da primi kosmonaute na duže vreme.

Kina još zaostaje u svemirskoj tehnologiji za Sjedinjenim Državama i Rusijom. Tiangong 1 je eksperimentalni modul, a ne deo buduće svemirske estanice, preneo je Rojters.

Svemirska misija ovoga leta predstavljaće najnoviju predstavu sve većeg kineskog ovladavanja svemirskim tehnologijama i dolazi u vreme kada su budžetske restrikcije i promena prioriteta dovele do obustave američkih svemirskih letova.

To će biti peta kineska kosmička misija s posadama od 2003. kada je kosmonaut Jang Live kao prvi Kinez bio u orbiti.

Kina takođe planira da izvede sletanje na Mesec broda bez posade i upotrebu mesečevog vozila. Kineski naučnici su ukazali i na mogućnost slanja čoveka na Mesec ali ne pre 2020.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.