Neverovatno naučno otkriće: Užareni gigant pokazuje znakove planetarnog kanibalizma VIDEO

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 08:08

Neverovatno naučno otkriće: Užareni gigant pokazuje znakove planetarnog kanibalizma VIDEO

Egzoplaneta udaljena 634 svetlosne godine od Zemlje ima intrigantnu karakteristiku u svojoj atmosferi, koja nagoveštava mogućnost da je progutala manju planetu veličine Merkura, otkriva nova naučna studija.

Egzoplaneta, poznata kao WASP-76b, već je postala poznata kao jedna od najtoplijih u galaksiji, sa temperaturama iznad 2.000 stepeni Celzijusa. Prethodne studije su sugerisale da se na toj planeti dešava fenomen poznat kao "kiša tečnog gvožđa".

Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim astronoma, predvođen Stefanom Peletijeom sa kanadskog Univerziteta u Montrealu, sada je ponovo ispitao tu neobičnu egzoplanetu. Kroz pažljivu analizu, identifikovali su najmanje 11 odvojenih elemenata u atmosferi WASP-76b, sa određenim obiljem koji ukazuje na njegove tendencije da proždire druge planete. Studija o tome objavljena je u časopisu Nature.

Zaista su retki trenuci kada nas egzoplaneta udaljena stotinama svetlosnih godina može naučiti nečemu što bi inače bilo nemoguće znati o našem solarnom sistemu. To je slučaj u ovoj studiji, ističe Pelletier.

WASP-76b spada u kategoriju takozvanih vrućih Jupitera, gasnih giganata koji se nalaze tako blizu svojih zvezda da doživljavaju neverovatne temperature. Uprkos tome što ima oko 90 procenata Jupiterove mase, WASP-76b ima radijus za oko 185 procenata veći zbog širenja atmosfere izazvane toplotom.

Koristeći instrument MAROON-X na teleskopu Gemini North, Pelletier i njegove kolege su precizno izmerili i identifikovali elemente prisutne u svetlećoj atmosferi planete.

Pored prethodno uočenog gvožđa, pronašli su i niz drugih elemenata kao što su natrijum, kalcijum, hrom, litijum, vodonik, vanadijum, magnezijum, azot, mangan, kalijum i barijum. Što je najvažnije, oni su prvi put otkrili vanadijum oksid na egzoplaneti, molekul koji može značajno da utiče na strukturu atmosfere vrelih džinovskih planeta.

Odsustvo određenih elemenata poput titanijuma i aluminijuma, koji imaju više tačke topljenja, navelo je tim da sugeriše da bi gornja atmosfera vrućih Jupitera mogla biti veoma osetljiva na temperaturne varijacije, čak i ako im se temperature čine slične.

Primetno je da neki od obilja elemenata u atmosferi WASP-76b veoma podsećaju na one koji se primećuju u njegovoj zvezdi domaćinu, pa čak i na našem Suncu. Međutim, oni se značajno razlikuju od obilja pronađenih na stenovitim planetama kao što su Zemlja, Venera, Mars i Merkur. Ova razlika pruža vredan uvid u formiranje planeta gasovitih divova.

Odstupanja njihovih vrednosti od očekivanih dovela su nas do pretpostavke da je WASP-76b možda progutao još jednu mnogo manju planetu, sa istim hemijskim sastavom kao Merkur, objasnio je Mohamad Ali-Dib, astrofizičar sa njujorškog univerziteta u Abu Dabiju.

Novo istraživanje pokazuje da nauka samo zagrebe površinu razumevanja jedinstvenih i ekstremnih svetova u našoj galaksiji. Analiza sastava gasnih giganata kao što je WASP-76b pruža suštinske informacije za unapređenje našeg znanja o formiranju planeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.