Neobična tradicija u Švedskoj: Iz administracije ih podsećaju da treba da vrište VIDEO

Izvor: B92, 12.Avg.2019, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobična tradicija u Švedskoj: "Iz administracije ih podsećaju da treba da vrište" VIDEO

Studenti u četvrti Flogsta u univerzitetskom gradu Upsala u Švedskoj svako veče u 10 sati otvaraju prozor svoje sobe i vrište iz sveg glasa kako bi se oslobodili stresa.

Ova tradicija je počela sedamdesetih godina prošlog veka, a danas je postalo normalno da ljudi iz administracije fakulteta podsećaju studente kada i gde treba da vrište.

Mnogi veruju da se prvo kolektivno vrištanje dogodilo na univerzitetu Lund nakon što su studenti pogledali dokumentarac u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kome je objašenjeno terapeutsko dejstvo vrištanja. Oni su, prirodno, želeli da isti metod upotrebe za smanjenje stresa pred ispit.

Praksa kolektivnog vrištanja pokazala se popularnom i ubrzo je stigla i do univerziteta Upsala, gde se pretvorila u tradiciju koja je bila aktuelna do devedesetih godina. Na inicijativu voditelja studentskog radija 2006. godine vrištanje je ponovo ušlo u modu.

Danas gotovo da ne prođe dan školske godine da neko od studenata u 22 sata ne pusti svoj glas iz besa zbog obaveza na fakultetu ili jednostavno zato što se tako dobro zabavi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti svako veče vrište kako bi se riješili stresa

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2019, 01:53

Studenti u četvrti Flogsta u univerzitetskom gradu Upsala u Švedskoj svako veče u 10 sati otvaraju prozor svoje sobe i vrište iz sveg glasa kako bi se oslobodili stresa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.