Naučnici otkrili novu vrstu dinosaurusa: Izdvaja ga jedna osobina FOTO

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 22:23

Naučnici otkrili novu vrstu dinosaurusa: Izdvaja ga jedna osobina FOTO

Dinosaurus biljojed sa pačijim kljunom živeo je u udaljenim rečnim ravnicama Patagonije u južnom Čileu pre oko 72 miliona godina, pokazala je nova studija objavljena danas.

Naučnici su dinosaurusa nazvali "gonkoken nanoj", a kažu da je bio težak do tone i mogao je da naraste do četiri metra, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Sajens advanses", preneo je Rojters.

Ekspedicija iz 2013. godine, koju je predvodio čileanski Institut Antarktik (INACH) otkrio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je fragmente žućkastih kostiju u podnožju obronka Tores del Pajn u Patagoniji. Nakon toga je započela skoro decenijska pretraga. "U početku smo mislili da je iz iste grupe kao i ostali južnoamerički hadrosaurusi, ali kako je studija napredovala, shvatili smo da je to nešto bez presedana", rekao je glavni autor studije Džonatan Alarkon.

On je dodao da su istražitelji izvukli više od 100 kostiju, a nakon toga, naučnici su morali da se uvere da su kosti pripadale istoj vrsti i da ih uporede sa ranije pronađenim ostacima, kako bi potvrdili da je reč o novoj vrsti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAKON 10 GODINA ISTRAŽIVANJA Pronađena vrsta dinosaurusa biljojeda sa jednim zanimljivim detaljem

Izvor: Blic, 17.Jun.2023, 00:55

Otkrivena je nova vrsta dinosaurusa biljojeda sa pačijim kljunom u blizini turističke destinacije u Patagoniji. Novo istraživanje pokazuje da je dinosaurus lutao drevnim i zabačenim rečnim ravnicama Patagonije u južnom Čileu pre oko 72 miliona godina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.