Najveći organizam na svetu umire, a krivac je upravo čovek

Izvor: B92, 19.Okt.2018, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći organizam na svetu umire, a krivac je upravo čovek

Ogromna kolonija jasike u američkoj državi Juti, pod nazivom Pando, za koju je genetskim testovima utvrđeno da je jedinstven živi organizam, prestala je da se reprodukuje pre 30 godina, a stručnjaci navode da zbog čovekovih aktivnosti odumire.

Pando se kao jedan jedini živi organizam prostire na površini od 43 hektara, stara je najmanje 80.000 godina, a procenjuje se da teži više od 6.000 tona. Zovu je i Drhtavi džin, a sva stabla drveća iznad zemlje povezana su prostranim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podzemnim korenskim sistemom.

Posle hiljada godina razvoja, međutim, Pando je u nevolji jer više ne raste, odnosno nema novih mladica. U stvari, kako je utvrdilo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One, Pando je prestala da se samoreprodukuje pre najmanje 30 godina.

"Zbog čoveka se sve ovo dešava", tvrdi Pol Rodžers sa Univerziteta u Juti.

Ljudi su omogućili da lokalna populacija jelena drastično poraste, jer su njihovi prirodni predatori skoro potpuno istrebljeni. Osim toga, rančeri u blizini puštaju stoku, koja zajedno sa jelenima temeljno uništava nove mladice pre nego što imaju prilike da očvrsnu.

Njihovi veliki apetiti doveli su do toga da istražživački tim nije mogao da pronađe nijednu mladicu kojoj nadzemni deo nije pojeden.

"Ono što ovom čudesnom sistemu treba jeste da se odmori i zaštiti od preživara", navodi Rodžers, objašnjavajući da samo državne vlasti mogu to da urade.

Manjak novog drveća postao je evidentniji i kada su autori studije analizirali snimke iz vazduha iz 1939. godine. Tada su primetili i da su neki delovi tokom vremena iskrčeni.

"Na tim površinama nikada ništa nije niklo zbog kombinacije seče, a onda i životinja koje jedu mladice", navodi Rodžers.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pando - najveći organizam na svetu počeo da izumire

Izvor: Radio 021, 19.Okt.2018

Ogromna kolonija jasike u američkoj državi Juti, pod nazivom Pando, za koju je genetskim testovima utvrđeno da je jedinstven živi organizam, prestala je da se reprodukuje pre 30 godina, a stručnjaci navode da zbog čovekovih aktivnosti odumire...Pando se kao jedan jedini živi organizam prostire...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.