Najveće duhovno blago: Srbija od Vatikana traži prvi Ustav VIDEO

Izvor: B92, 25.Jan.2019, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveće duhovno blago: Srbija od Vatikana traži prvi "Ustav" VIDEO

U godini kada se obeležava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve Pokret obnove Kraljevine Srbije, u čijem programu obnove monarhije posebno mesto zauzima Crkva, pokrenuće inicijativu da se najznačajnija knjiga i prvi duhovni i svetovni kodeks Krmčije Svetog Save vrati u Srbiju.

"To je zbornik crkvenih i građanskih propisa iz Vizantije i možemo reći da je to prvi srpski Ustav. Postoji nekoliko prepisa, ali onaj koji je najvažniji i najstariji je onaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz 1262. godine, koji su za vreme Drugog svetskog rata uzeli Hrvati i od 1995. godine je u njihovom posedu. Onda su u želji da se poklone Vatikanu nešto što nije njihovo", objasnio je u "Jutru" Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Rajko Uzelac, istraživač filantrop rekao je da je ta knjiga "najveće duhovno srpsko blago, koje smo nažalost iz nekih razloga zanemarili".

"Uradili smo fototipije. Iz Vatikana smo dobili dozvolu da to uradimo", rekao je Uzelac.

Više o prvom srpskom "Ustavu" pogledajte u prilogu:
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zahtev za povraćaj Krmčije Svetog Save Srbiji

Izvor: Beta, 25.Jan.2019

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pokrenuo je inicijativu da država Srbija i Srpska pravoslavna crkva (SPC) zatraže od Vatikana da Krmčije Svetog Save vrati u Srbiju. POKS inicijativu pokreće u godini kada se obeležava osam vekova od autokefalnosti SPC a uoči svetkovanja Svetog Save i uz zatraženi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.