Najskuplji graditeljski poduhvati u istoriji čovečanstva

Izvor: B92, 19.Okt.2017, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplji graditeljski poduhvati u istoriji čovečanstva

Najambiciozniji graditeljski projekti sigurno ne mogu biti jeftini. Od kolosalnih brana do gigantskih aerodroma i brzih železnica, predstavljamo vam najskuplja arhitektonska čuda svih vremena (prilagođeno stopi inflacije).

Najambiciozniji graditeljski poduhvat u Indiji, industrijski koridor Delhi-Mumbaj, obuhvatiće 24 industrijske regije, osam pametnih gradova, dva aerodroma, pet elektrana, dva velika sisistema brze železnice i dva logistička čvorišta. Prva faza ovog projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednog 90 milijardi dolara - teretni koridor koji povezuje Delhi i Mumbaj, biće završena do 2019.

Nazvan po pokojnom kralju Abdulahu, ovaj novi saudijski grad, biće veći od Vašingtona. Kada njegova izgradnja bude završena 2020. pokrivaće 173 kvadratna kilometetra i imaće industrijsku oblast, stambeni deo i luku, a projekat izgradnje košta basnoslovnih 100 milijardi dolara.

Ova metropola sagrađena od 41 veštačkog grada zida se od tu blizini Bakua u Azerbejdžanu. Grad vredan sto milijardi dolara, trebalo bi da bude završen 2025. Imaće poslovnu i stambenu oblast, na stotine škola, tržnih centara i nekoliko univerziteta. Imaće i stazu za Formulu 1 i više od milion stanovnika.

Zajednički projekat Kine i Malezije Šumski grad nalaziće se u blizini Singapura i njegova izgradnja trebalo bi da bude završena 2040. Nazvan "rajskim snom", ovaj ekološki grad imaće zgrade potpuno prekrivene zelenilom, urbane šume i životni prostor za 700.000 ljudi.

Najveća džamija i najsvetije mesto Islama, Masdžid al-Haram u Meki može da primi četiri miliona ljudi tokom hadžiluka. Procenjuje se da je izgradnja ove ogromne građevine koštala oko sto milijardi dolara.

Podizanje ove naftne platforme u Kaspijskom moru u Kazahstanu započeto je 2001. ali proizvodnja nafte nije krenula sve do 2013. U jednom od najizazovnijih i najskupljih projekata svih vremena, izvlači se nafta u plitkim vodama, koje mrznu tokom zime.

Najskuplji objekat izgrađen ljudskom rukom je Međunarodna svemirska stanica, koja je na noćnom nebu vidljivija i od Venere. Reč je o zajedničkom projektu američke NASA, ruskog Roskosmosa, japanske JAXA, evropske ESA i kanadske CSA.

Zalivska železnica povezaće svih šest članica Saveta za saradnju zalivskih zemalja (GCC) u Persijskom zalivu i biće duga više od 2.200 kilometara. Završetak ovog grandioznog projekta najavljen je za 2020. godinu, ali je kasnije odložen zbog niskih cena nafte i neslaganja između članica GCC.

Turska infrastruktura nema zaštitu od zemljotresa i zato će proći kroz veliki projekat obnove u narednih 20 godina. Vlada već odvaja budžet od 400 milijardi dolara s ciljem da demolira više od sedam miliona ruševnih zgrada i zameni ih građevinama otpornim na zemljotrese. Biće to najveći projekat urbane obnove svih vremena.

Izgradnja sistema autoputeva koji povezuju sve američke države počeo je u junu 1959 i sada se proteže na više od 77 hiljada kilometara. Pre 11 godina, cena ovog projekta procenjena je na 425 milijardi dolara, što je u današnjem novcu - 516 milijardi.

To je najskuplji megaprojekat u istoriji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najskuplji graditeljski poduhvati u istoriji čovječanstva

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2017

Najambiciozniji graditeljski projekti sigurno ne mogu biti jeftini. Od kolosalnih brana do gigantskih aerodroma i brzih željeznica, predstavljamo vam najskuplja arhitektonska čuda svih vremena..Najambiciozniji graditeljski poduhvat u Indiji, industrijski koridor Delhi-Mumbaj, obuhvatiće 24 industrijske...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.