Najskuplji dijamant svih vremena

Izvor: B92, 16.Nov.2010, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplji dijamant svih vremena

Prsten sa retkim ružičastim dijamantom prodat je za više od 45 miliona evra na aukciji poznate kuće "Sadebi" u Ženevi, čime je oboren svetski rekord po najvišoj ceni ikada postignutoj za jedan "kamičak”.

Veruje se da je ovaj četvrtasti dijamant, veliki koliko i osrednji kliker, najlepši na svetu, kao i da je „najčistiji”.

Pink kamen je dospeo na tržište pre oko 60 godina kada je američki zlatar Hari Vinston prodao svoju zlataru anonimnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kupcu. Prsten je opisan kao "veoma prikladan za ruku” i idealne veličine sa kamenom očaravajućeg izgleda.

Ružičasti dijamanti su otkriveni u Indiji, a kolekcionari iz Azije i sa Srednjeg Istoka daju veću vrednost obojenim dijamantima. Oni se javljaju obično u plavoj, žutoj i ružičastoj boji.

Ranije je najvišu cenu držao "Vitelsbah" (Wittelsbach) plavi dijamant nastao u 17. veku, težak 35,56 karata, koji je kod "Kristija" 2008. godine prodat za 24,3 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.