Najluđi festival na svetu ima jedno važno pravilo FOTO

Izvor: B92, 05.Sep.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najluđi festival na svetu ima jedno važno pravilo FOTO

Festival "Burning Man" u Nevadi nekad je bio radikalan, zasnovan na principu inkluzije, ali je sada nešto izmenjen. Ime je dobio po tradicionalnom paljenju drvene konstrukcije koje se obavlja tokom festivala.

Prvi festival održan je 1986. godine u San Francisku i od tada se svake godine organizuje od poslednje nedelje u avgustu do prvog ponedeljka u septemberu u Nevadi. Učesnici izražavaju svoju umetničku stranu i kreativnost na toj manifestaciji.

Prosečan posetilac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da izdvoji najmanje 1.500 dolara, a oni najodvažniji za učešće izdvajaju i do 20.000 dolara.

Jedno od glavnih pravila festivala je "Ne ostavljaj ništa iza sebe", odnosno "Ne ostavljaj trag". Poenta je da se podstiče briga o prirodi.

Festival počinje u pustinji Blek Rok, gde u vreme trajanja festivala bukvalno nikne privremeni grad Blek Rok Siti.

Nema službenu najavu i izvođače, organizatori ga opisuju kao "skup višestrukih događanja".

Ono što je najzanimljivije kod ove manifestacije jeste to što učesnici ne mogu na festivalu da kupe skoro ništa. Sve što im treba moraju sami da donesu, a ako nemaju nešto što im treba, a to ima neko drugi, razmenjuju.

Naravno, uz hipijevska načela u životu idu i naturistički i nudistički stavovi pa se tako na festivalu mogu zateći brojne golišave lepotice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.