NASA objavila fotografiju: Kao da stojite na Crvenoj planeti

Izvor: B92, 23.Avg.2016, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA objavila fotografiju: Kao da stojite na Crvenoj planeti

NASA je objavila neverovatnu fotografiju od 360 stepeni na kojoj je prikazana površina Marsa.

Fotografiju je snimio rover Kjusioziti i na njoj se vidi ravno zemljište poput pustinje sa šiljastim planinama iza. Pomeranjem miša možete videti mnoge delove kroz "roverove oči".

Panoramski pogled podseća na bilo koju pustinju na Zemlji, ali ipak je reč o svemirskoj. Na fotografiji se vidi i geološki sloj poznat kao Marej formacija koja je nastala nakon što je nestalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jezero.

NASA je objavila da su tamna mesta levo od Kjusiozitijeve robotičke ruke udaljena 90 metara i 15 metara visoka.

Kjusioziti se nalazi na Marsu već četiri godine, gde istražuje površinu kako bismo saznali više o njegovoj misterioznoj prošlosti. Poznato je da su nekada postojala jezera, ali danas preovladava gruba klima. Naučnici žele saznati kako se dramatična transformacija dogodila.

Kjusioziti će u oktobru dobiti društvo jer sleće nova letelica specijalno dizajnirana za Mars.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.