Moj sin Lav je nova SMA beba u Srbiji, ističe mu vreme, pomozite: Majka iz Novog Sada u suzama

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 12:13

Moj sin Lav je nova SMA beba u Srbiji, ističe mu vreme, pomozite: Majka iz Novog Sada u suzama

Najskuplji lek na svetu koji košta neverovatnih 2,5 miliona evra, može da se primi do druge godine i dok beba ima maksimum 13 kg, a Lav već sada ima skoro 12.

"Vreme za našeg Lava ističe! Molim vas, pomozite!"

Ove bolne reči izgovorene kroz najteži plač - plač jedne majke koja se bori za život svog deteta, verovatno su nešto najtužnije što možete čuti. Majka Sonja Teodorović, slomljena neizvesnošću i bolom, jedva govori, ali kroz jecaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekako skupi snagu jer zna da baš sada ne sme da posustane.

Njen maleni, nežni Lav, koji danas puni 20 meseci, nova je SMA u Srbiji i ima jako malo vremena da skupi neverovatnih 2,5 miliona evra za najskuplji lek na svetu. I jedini koji može da mu pomogne. Zolgensmu.

Ovaj lek može da se primi do druge godine i dok beba ima maksimum 13 kilograma, a Lav već sada ima skoro 12. Dakle, rok je jako kratak, možda samo dva meseca, a trenutno je na računu svega deset hiljada evra.

"Ja sam majka. Znate, ja verujem, ne gubim nadu, a opet se jako plašim. To je toliko mnogo novca, a vreme nam ističe", plače Sonja i ne prestaje da se zahvaljuje svima koji će pomoći.

Lav je rođen iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Prvi problemi primećeni su na neonataloškom pregledu u drugom mesecu života u vidu mlitavosti.

"Odmah smo krenuli sa vežbama, i kod kuće, i u ordinaciji. Međutim, sve je išlo sporo. Nismo videli napredak. A vreme je prolazilo... Kad god bismo pitali lekare, oni bi nam rekli da mnogo beba ima tu mlitavost, odnosno hipotoniju, i da će biti bolje", priseća se Sonja.

Kako ima i starije dete, sedmogodišnju ćerkicu, Sonju je neprestano mučila sumnja. Videla je da nešto ne valja. Lav je sa devet meseci počeo da puzi, ali je to činio sporo, a sa 10 je usvojio sedenje ali nestabilno. Nije mogao ni da stane.

"Znala sam i kao majka, osećala sam. Bili smo uporni i odveli dete kod neurologa. Ali tad je već imao 15 meseci. Odmah je hospitalizovan i doktor je naložio genetičku analizu. Odmah je posumnjao na Spinalnu mišićnu atrofiju (SMA). Tako je i bilo. Stigao je pozitivan nalaz", priča majka, više i ne pokušavajući da ugasi bolne jecaje.

Doktor ih je upozorio da je hitno, da Lav lek mora da primi što pre, jer je već veliki i vrlo brzo neće ni ispunjavati uslove.

"Kao majka, ne gubim nadu da će Lav jednog dana i da prohoda. Da će biti dobro. A onda se setim da imamo tako malo vremena, a da je u pitanju dva i po miliona evra", napominje Sonja i na kraju razgovora, uplašena, a istovremeno jaka, kaže:

"Samo nemojte da nas zaboravite!"

Nećemo Sonja, obećali smo joj. I sada počinje trka. Da li će humanost naših ljudi, koji su do sada spasili svaku SMA bebu, i ovoga puta izvojevati pobedu? Mali Lav računa na nas. Ne zaboravimo ga.

Molimo sve ljude velikog srca da pomognu jer ako novac skupimo za dva meseca i ako Lav primi lek u tom roku, biće potpuno zdrav. Ovo može svakome da se desi. U njegovoj familiji se ovako nešto nikada nije dogodilo - uvek su se rađala zdrava deca.

Hajde da još jednom pokažemo da možemo mi to.

Možemo da skupimo toliki novac za malo vremena. Možemo, jer je naše malo - ovoj porodici ceo život.

Za Lava!

UPIŠI 1521 I POŠALJI SMS NA 3030

Jednokratna pomoć 200 din

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001671007-85

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji - pogledajte na LINKU.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001671742-14

IBAN:

RS35160600000167174214

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.