Misteriozna letelica već 500 dana u orbiti, niko ne zna zašto

Izvor: B92, 14.Okt.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozna letelica već 500 dana u orbiti, niko ne zna zašto

Letelica bez posade X-37B, koja je lansirana u obitu 20. maja 2015. godine, deo je jedne od najtajnovitijih misija u istoriji.

Letelica Američkog ratnog vazduplohovstva naziva OTV-4 (Orbitalno testno vozilo-4) četvrta je letelica tog tipa koja boravi u svemiru iz razloga koji za sada nikome nisu poznati.

Prva letelica lansirana je u orbitu 2010. godine, a sletela na Zemlju nakon 224 dana u svemiru.

Nakon toga je usledila misija iz 2011. godine, koja je završena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon 468 dana, piše space.com.

Treća misija, koja je privukla najviše pažnje, trajala je 675 dana.

Dejv Veb, direktor Američke globalne mreže protiv oružja i nuklearnog naoružanja u svemiru, izjavio je 2012. godine da X-37B predstavlja “deo Pentagonovih napora da razvije sposobnost da izvede napad bilo gde u svetu konvencionalnim bojevim glavama za manje od sat vremena“.

Američka vojska ubrzo je opovrgla ovu teoriju i istakla da letelicu koristi sa ciljem razvijanja tehnologije svemirskih vozila za višestruku upotrebu.

Neke od teorija uključuju i testiranje novog tipa propulzivnog pogona, špijunažu, kao i uništavanje neprijateljskih satelita - navodno onih koje planira da lansira Kina.

Letelicu na solarni pogon izgradila je kompanija Boing.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li je ovo američko tajno oružje: Ova letelica kruži oko Zemlje 2 godine, a niko ne zna zašto

Izvor: Vesti-online.com, 14.Okt.2016

Letelica bez posade X-37B, koja je lansirana u obitu 20. maja 2015. godine, deo je jedne od najtajnovitijih misija u istoriji. Letelica Američkog ratnog vazduplohovstva naziva OTV-4 (orbitalno testno vozilo-4) četvrta je letelica tog tipa koja boravi u svemiru iz razloga koji za sada nikome nisu poznati...Why...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.