Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Izvor: B92, 03.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom biće obeležen 3. decembra i u Srbiji, a povodom Svetskog programa UN za te osobe koji je Generalna skupština usvojila 3. decembra 1982. godine.

Svetska statistika pokazuje da oko 10 odsto ukupne populacije čine osobe sa invaliditetom, dok se u našoj zemlji procenjuje da ih ima od 800.000 do milion.

Samo u Beogradu ima oko 250.000 osoba sa invaliditetom, kojima treba pružiti priliku za zaposlenje i na taj način pokazati da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su oni ravnopravni i korisni članovi društva.

Oko 79 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je nezaposleno, pokazalo je istraživanje Centra za razvoj inkluzivnog društva, a glavni razlozi su predrasude i nespremnost poslodavaca da adaptiraju radna mesta za i da ih zaposle.

Osobe sa invaliditetom, izuzev ratnih vojnih invalida, u većini slučajeva nemaju druga primanja osim porodične penzije i prava na tuđu negu i pomoć.

Srbija će brojnim manifestacijama obeležiti taj dan s ciljem da se skrene pažnja javnosti na potrebe i teškoće s kojima se suočava ova populacija.

Biće ukazano, između ostalog, da su osnovni problemi barijere na koje nailaze - arhitektonske i pravne, a veliki problem je njihova nezaposlenost iako su mnogi od njih završili škole.

Njima je, uz to, potrebno olakšati proceduru za dobijanje neophodnih pomagala, posebno automobila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.