Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

BEOGRAD - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom biće obeležen danas i u Srbiji, a povodom Svetskog programa UN za te osobe, koji je Generalna skupština usvojila 3. decembra 1982. godine. Svetska statistika pokazuje da oko 10 odsto ukupne populacije čine osobe sa invaliditetom, dok se u našoj zemlji procenjuje da ih ima od 800.000 do milion.

Samo u Beogradu ima oko 250.000 osoba sa invaliditetom, kojima treba pružiti priliku za zaposlenje i na taj način pokazati da su oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ravnopravni i korisni članovi društva.

Oko 79 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je nezaposleno, pokazalo je istraživanje Centra za razvoj inkluzivnog društva, a glavni razlozi su predrasude i nespremnost poslodavaca da adaptiraju radna mesta za i da ih zaposle.

Osobe sa invaliditetom, izuzev ratnih vojnih invalida, u većini slučajeva nemaju druga primanja, osim porodične penzije i prava na tuđu negu i pomoć.

Pogoršan položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji

Položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji "značajno je pogoršan" u protekle dve godine, a "izuzetno je visok" i stepen njihove diskriminacije, saopštila je danas Mreža organizacija osoba sa različitim tipovima invaliditeta.

U saopštenju, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ukazano je na "izuzetno loš materijalni položaj" osoba sa invaliditetom, kao i da je "stepen diskriminacije najviši" u obrazovanju.

Navedeno je da su i "nadoknade za tuđu negu i pomoć drugog lica odavno izgubile vrednost i da predstavljaju samo dopunu ionako posrnulom kućnom budžetu".

U saopštenju je navedeno i da "poslednjih nekoliko tužbi, koje su na osnovu Zakona o sprečavanju diskriminacije, pokrenute protiv nadležnih državnih organa govore da je izuzetno naglašen stepen diskriminacije od institucija sistema kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou".

Novi zakon o zapošljavanju

"Implementacijom strategije za borbu protiv siromaštva i strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, učinjeni su izvesni pomaci, koji nisu dovoljni, ali se nadamo da će u budućnosti biti više pozitivnih inicijativa za implementaciju pomenutih strategija", navedeno je u saopštenju.

Mreža organizacija osoba sa različitim tipovima invaliditeta je izrazila nadu da će položaj osoba sa invaliditetom biti poboljšan kada bude usvojen novi zakon o zapošljavanju, kao i da će usvajanje tog zakona podstaći donošenje propisa u oblasti obrazovanja "gde je stepen diskriminacije najviši".

Organizacija je podsetila da je "naša zemlja potpisnica Međunarodne konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom", apelujući da ona bude ratifikovana posle čega će odredbe te rezolucije biti obavezujuće za srpsko zakonodavstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.