Kuglof s bademima i čokoladom

Izvor: B92, 19.Okt.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuglof s bademima i čokoladom

Plod koji je poznat još od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam drugi od šest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu.

Foto: Luca Colombo/ Studio XL

Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"


Za 8 osoba potrebno je: 400 g crnih smokvi, 200 g mlevenih badema, 180 g čokolade za kuvanje, 100 g šećera u prahu, 5 jaja, 30 g gustina, po 5 g vanilin- šećera i praška za pecivo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puter i 1 limun.

Operite 250 g smokvi, obrišite ih, odstranite im peteljke i krupno ih iseckajte. Prebacite jaja u sud sa šećerom u prahu i mikserom mutite najmanje 5 minuta ili dok ne dobijete veoma penastu i svetlu smesu.

Mlevene bademe pomešajte sa sitno seckanom čokoladom u drugom sudu. Dodajte rendanu koru limuna i gustin, zatim seckane smokve, vanilin- šećer i prosejani prašak za pecivo. Malo- pomalo, dodajte i mešavinu jaja i šećera, mešajući ih veoma nežnim pokretima odozdo- nagore.

Dobijenu smesu izlijte u kalup za kuglof prečnika 22 cm, prethodno premazan puterom. Preostale smokve isecite na kolutove, postavite ih na površinu smese u kalupu, pa prebacite u rernu prethodno zagrejanu na 180˚C. Pecite oko 40 minuta, pa izvadite kalup iz rerne, izvrnite kolač na žičani stalak za kolače da se potpuno ohladi, pa ga prebacite na tacnu za posluženje.

Priprema: 15 minuta

Kuvanje: 40 minuta

Trošak: 621-832 din. 400 kcal po porciji

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.