Kuće od zemlje hit u svetu

Izvor: B92, 19.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće od zemlje hit u svetu

Dok cena izgradnje kvadratnog metra stambenog prostora u Srbiji dostiže astronomske cifre, mogućnost izgradnje kuća od zemlje koje su jednostavne i jeftine a, uz to su, izvanredni ekološki i energetski objekti zvuči fantastično.

Izgradnja kuća i manjih zgrada sa takozvanom stabilizovanom nepečenom zemljom je hit arhitektura u svetu, koja se već skoro dve decenije primenjuje u pojedinim zemljama, dok je kod nas tek u fazi istraživanja.

Profesor na fakultetu Tehničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nauka u Novom Sadu Slobodan Krnjetin smatra, međutim, da je realno da i u našoj zemlji ubrzo krene izgradnja privatnih porodičnih kuća od materijala kojeg ima u izobilju i koji je, bar za sada, besplatan.

On je Tanjugu rekao da je osnovno svojstvo tih objekata to što i leti i zimi imaju idealne unutrašnje klimatske uslove i po pitanju vlažnost i po pitanju temperature.

Zbog velike termičke inercije masivnih zidova, temperatura unutar objekta, bez obzira na spoljnu temperaturu, vrlo malo oscilira, dok je vlažnost gotovo idealna, jer zidovi od stabilizovane zemlje imaju svojstvo da održavaju nivo vlage u prostorijama u svim godišnjim dobima, istakao je Krnjetin.

Uz to, radi se o prirodnom, niskoenergetskom materijalu, koji se reciklira kada istekne vek trajanja objekta, što na duži rok može da doprinese manjoj ukupnoj energetskoj potrošnji, čime bi i naša zemlja dala doprinos smanjenju efekta "staklene bašte", odnosno ukupnom smanjenju zagrevanja Zemlje.

Jer, pored energije koju zgrada troši tokom eksploatacije, u ukupnoj oceni njene energetske vrednosti mora da se uzme u obzir i utrošena energija za proizvodnju građevinskih materijala od kojih je sačinjena, ukazao je Krnjetin.

Osnovni kvalitet takvih objekata jeste to što mogu da se grade sa lokalnim materijalom, jer zemlje kao resursa ima svuda, a omogućena je i samogradnja zbog jednostavnog izvođenja, tako da porodica sa svojim radom može znatno da učestvuje u njegovoj izgradnji i time prilično uštedi novac.

Krnjetin objašnjava da zemlja treba da ima određeni procenat gline u sebi, koja vezuje zemlju, zbog čega je i dobila naziv stabilizovana zemlja.

U novije vreme se zemlji dodaje određeni procenat cementa (do 10 odsto), čime se popravlja struktura, ili se dodaje gašeni kreč (10-14 odsto).

Profesor Krnjetin je istakao da skoro cela Vojvodina ima odlične uslove za gradnju kuća od takvog materijala.

Prema njegovim rečima, u svetu se već rade višespratni objekti, dok se u Nemačkoj i Francuskoj prave čitavi stambeni kvartovi sa dvospratnim zgradama.

U Jemenu postoje stari istorijski objekti od četiri-pet spratova, građeni zemljom.

U francuskom gradu Grenoblu postoji institut koji se isključivo bavi obučavanjem inženjera sa svih kontinenata da grade objekte takvom tehnologijom.

Krnjetin je naglasio da je istraživanje kod nas još uvek u toku i da su dosadašnji rezultati postignuti zahvaljujući šestogodišnjem istraživačkom projektu pod nazivom "Proizvodnja i građenje niskoenergetskim građevinskim prirodnim materijalima", koji se realizuje u Institutu za građevinarstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a sve u skladu sa Direktivom Evropske Unije o energetskim performansama zgrada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.