Krenuo u šetnju, pa otkrio blago: Mislio da su čokoladni novčići FOTO

Izvor: B92, 11.Sep.2023, 21:41

Krenuo u šetnju, pa otkrio blago: Mislio da su čokoladni novčići FOTO

Norvežanin Erlend Bore krenuo je u šetnju po preporuci svog lekara, a onda je došao do najvećeg blaga otkrivenog u poslednjih sto godina.

Jedan 51-godišnji Norvežanin je ozbiljno shvatio savet lekara da zbog zdravlja mora više da se kreće, pa je otišao u šetnju sa detektorom metala u rukama, ni ne sluteći da će naći blago staro 1500 godina.

Dok se šetao ostrvom Renesoj u blizini grada Stavengera na jugozapadu Norveške, detektor metala je počeo da pišti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Prvo sam mislio da su to neki čokoladni novčići. Bilo je potpuno neverovatno", rekao je on u saopštenju sa Univerziteta u Stavangeru. Norvežanin je odmah kontaktirao arheologe koji su potom nastavili potragu.

Bor je otkopao devet zlatnih privezaka u vidu novčića i 10 zlatnih perli koje su nekada bile deo luksuzne ogrlice i tri prstena, a ukupna težina blaga je nešto više od 100 grama.

Neće moći da zadrži blago

Stručnjaci su objasnili kako su takve raskošne ogrlice nosile važne ličnosti u javnom životu i objavile da to blago datira iz oko 500. godine nove ere, što je u norveškoj istoriji poznato kao period brojnih migracija.

Međutim, Norvežanin neće moći da zadrži blago koje je pronašao. Naime, prema norveškom zakonu svi istorijski objekti koji su stariji od 1537. godine i novčići koji su napravljeni pre 1650. godine smatraju se državnom imovinom i nalazač je dužan da ih preda.

Inače, slično otkriće se poslednji put dogodilo u Norveškoj u 19. veku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.