Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2017, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzumiranje ribe bi moglo da ublaži tegobe kod artritisa

Redovno konzumiranje ribe moglo bi da ublaži zdravstvene tegobe kod ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa, navode rezultati istraživanja objavljenog u magazinu "Arthritis Care & Research".

Kod pacijenata koji konzumiraju ribu najmanje dva puta nedjeljno, zabileženo je manje oticanje zglobova i njihova osjetljivost, u odonosu na pacijente koji su rijetko jeli tu namirnicu, ili je nisu uopšte konzumirali.

Rezultati istraživanja su pokazali da, što su ispitanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << više jeli ribu, kod njih je bio ispoljen niži stepen aktivnosti bolesti.

U studiji u kojoj je učestvovalo 176 ljudi, autori su proučavali uticaj kuvane, dinstane i pečene ribe na zdravlje pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

Pržena riba nije uzimana u obzir, s obzirom na to da sadrži manje omega-3 masnih kiselina, koje imaju protivupalno dejstvo.

Prethodne studije su pokazale su da na ovo oboljenje pozitivan uticaj ima i konzumiranje suplemenata na bazi ribljeg ulja.

(B92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.