Kolinda Grabar Kitarović prošetala američku sutkinju na majici: Ko je bila Rut Bejder Ginsberg?

Izvor: B92, 01.Jul.2022, 19:19

Kolinda Grabar Kitarović "prošetala" američku sutkinju na majici: Ko je bila Rut Bejder Ginsberg?

Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović učestvovala je na konferenciji o ulozi žena u društvu kao i važnosti interdisciplinarnosti, uključivosti i prihvatanja različitosti i podsticanja kulture uspeha.

Pritom je nosila majicu na kojoj je citat pokojne sutkinje američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg - "nikad ne potcenjujte moć devojke s knjigom".

Ćerka Ume Turman opsovala Vrhovni sud: Ne bih postojala da moja majka nije abortirala u mladosti
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ova sutkinja se često spominje otkako je Vrhovni sud SAD-a ukinuo istorijsku presudu Ro protiv Vejda, kojom se garantovalo pravo na abortus. Da je ona još uvek živa, Vrhovni sud verovatno ne bi imao dovoljno glasova za ukidanje te presude.

Sutkinja američkog Vrhovnog suda, pravnica koja je stvarala istoriju, ikona feminizma i tek druga žena imenovana u najvišem američkom sudu, čitavog života se borila protiv seksizma u karijeri koja ju je dovela na vrh američkog pravosuđa. Umrla je kada je imala 87 godina, ali nije popuštala ni u poznim godinama.

Dugogodišnja zagovornica ravnopravnosti polova šalila se da će u Vrhovnom sudu koji broji devet sudija biti dovoljno žena tek "kada ih bude devet." Ostala je žestoki neistomišljenik u prevladavajuće konzervativnom sastavu suda.

Pevač grupe "Green Day" odriče se američkog državljanstva: Izvređao vlast i Vrhovni sud

Rođena je u porodici jevrejskih imigranata u Bruklinu u državi Njujork 1933. godine u jeku Velike depresije. Pohađala je Univerzitet Kornel, gde je upoznala Martina "Martija" Ginsberga na sastanku dogovorenom na slepo i ljubav je potrajala gotovo šest decenija do njegove smrti 2010. godine.

Par se venčao nedugo nakon njene diplome 1954. godine, a sledeće godine su dobili ćerku Džejn. Dok je bila trudna, Ginsberg je degradirana na poslu u kancelariji za socijalno osiguranje. U to je vreme diskriminacija trudnica još uvek je bila legalna. Zbog tog iskustva prikrivala je drugu trudnoću pre nego što je 1965. rodila sina Džejmsa.

Presudu Ro protiv Vejda kritikovala je i pre nego što je došla na Vrhovni sud. Govorila je da bi bilo bolje zauzeti inkrementalniji pristup legalizaciji abortusa, a ne presudu koja je poništila desetine državnih zakona protiv njega. Sugerisala je da bi presuda koja štiti prava na abortus bila trajnija da se temeljila na klauzuli o jednakoj zaštiti Ustava - drugim rečima, da je bila usredsređena na ravnopravnost polova, a ne na pravo na privatnost koje su istakle sudije, piše "The Washington Post".

Poznati osudili odluku Vrhovnog suda SAD: "Oružje svima, ali ne i pravo na abortus" FOTO

Zapravo nije smatrala da je presuda dobra za utemeljenje prava na abortus. Radije bi uzela slučaj na kojem je radila kao advokatica za Američku uniju za građanske slobode ranih 70-ih.

"Moja kritika Roa je da se činilo da je zaustavio zamah na strani promene", rekla je Ginsberg, dodavši da je ta odluka "protivnicima dala metu na koju su nemilosrdno ciljali".

Ginsberg je verovala i da je Vrhovni sud pogrešio što se u presudi Ro protiv Vejda oslonio na pravo na privatnost. Verovala je da bi bilo bolje da su tome pristupili prema Klauzuli o jednakoj zaštiti, odnosno ravnopravnosti, koju je snažno zagovarala, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.