Na Zemlju stigao najveći uzorak asteroida ikada prikupljen VIDEO

Izvor: B92, 24.Sep.2023, 17:24

Na Zemlju stigao najveći uzorak asteroida ikada prikupljen VIDEO

Najveći uzorak asteroida ikada prikupljen i prvi za američku svemirsku agenciju NASA, uspešno je sleteo na Zemlju u američkoj saveznoj državi Juta.

Kada je sleteo, kontrolnom sobom NASA mogao se čuti gromoglasan aplauz.

Nakon šest godina, kada je započeta, misiji američke svemirske agencije NASA je došao kraj.

Iako se očekivalo da bi spuštanje moglo da bude opasno po Zemljinu atmosferu, NASA se nadala da će se sve završiti blagim spuštanjem oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 9 časova po lokalnom vremenu (17 časova po srednjoevropskom) u vojnu zonu korišćenu za testiranje raketa, kako je i bilo.

Letelica Oziris-Reks, koja je poletela 2016. godine, donosi na našu planetu uzorak "tla" sa površine asteroida Benu.

Ovaj materijal ispušten je iz letelice NASA četiri sata pre spuštanja, a uzorak je spakovan u kapsulu, koja ga je štitila od naglog prizemljenja u američkoj saveznoj državi Juta.

Kutija veličine gume automobila kretala se isprava brzinom 12 kilometara u sekundi i zagrevala se do temperature od 3.000 stepeni Celzijusa.

Naučnici veruju da će hemijski sastav uzorka otkriti nove informacije o formiranju planeta pre 4,5 milijarde godina, a možda i neke naznake o postanku života na Zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.