Jezivi detalji: Šta se dešava sa ljudskim telom kada podmornica implodira na velikoj dubini?

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 09:13

Jezivi detalji: Šta se dešava sa ljudskim telom kada podmornica implodira na velikoj dubini?

Pet osoba na nestaloj podmornici Titan poginulo je u "katastrofalnoj imploziji", rekao je juče zvaničnik obalske straže, čime je okončana masovna potraga za brodom izgubljenim tokom putovanja do Titanika.

Uzrok implozije još uvek nije poznat, ali stručnjaci kažu da je moglo doći do blagog slabljenja spoljašnjeg trupa podmornice dovoljno da izazove katastrofu. Naime, što dublje ronite, to više vode imate iznad sebe, što onda vrši pritisak na vas.

Pritisak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se tako povećava otprilike za jednu punu atmosferu, što je 101.325 Pa, na svakih deset metara dubine. Prema procenama stručnjaka, podmornica se u trenutku implozije nalazila na dubini od oko tri kilometra, što znači da je pritisak u tom trenutku bio oko trista puta veći od onog na površini.

Ako je došlo i do najmanjeg slabljenja spoljašnjeg trupa, došlo je do implozije, smatraju stručnjaci. To znači da se trenutna kompresija javlja kao rezultat dejstva spoljašnjeg pritiska na trup podmornice koji premašuje unutrašnji pritisak.

Bivši operater mornaričke podmornice Mark Beri kaže da se implozija morala desiti u tren oka.

"Prosto rečeno, voda je mnogo teža od vazduha. Implozija se dešava za tren oka. Srećom, čovek je ne bi ni osetio, tako brzo se dešava na tim dubinama, tako da nema patnje", kratko je rekao Beri.

Olupina Titanika leži u takozvanoj "ponoćnoj zoni", zvanično poznatoj kao pelagična zona, koja leži između kilometra i četiri kilometra dubine. Temperature na ovim nivoima su oko 4 stepena Celzijusa, a pritisak je najmanje 100 puta veći od onog na površini.

Vrlo malo životinja prilagođenih životu na toj dubini evoluiralo je da preživi ekstremni pritisak, mrak i hladnoću – i brzo umire kada izrone na površinu.

Na velikim dubinama spoljašnji pritisak nanosi značajnu štetu ljudskom telu. Ogromna razlika u pritisku može stisnuti prostore ispunjene vazduhom unutar tela, što dovodi do raznih povreda. Pluća, na primer, odmah kolabiraju ili su značajno oštećena jer je vazduh u njima komprimovan. Drugi prostori ispunjeni vazduhom, kao što su sinusi i srednje uvo, takođe mogu biti pogođeni.

Cirkulacija krvi je takođe poremećena zbog razlike u pritisku. Krvni sudovi kolabiraju ili pucaju, što dovodi do unutrašnjeg krvarenja i oštećenja tkiva. Teško je reći šta se tačno dogodilo na Titanu jer to zavisi od različitih faktora kao što su dubina na kojoj je došlo do implozije, konkretne okolnosti itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.