Istraživanje Gallup & Blic o kvalitetu života (17)

Izvor: Blic, 20.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje Gallup & Blic o kvalitetu života (17)

„Blic" i „Medium Gallup" sproveli su akciju istraživanja kvaliteta života građana Srbije u njihovim lokalnim zajednicama. Cilj akcije je da se na ove probleme skrene pažnja javnosti, državnih i lokalnih vlasti, ali i samih građana; da se naši sugrađani podstaknu na razmišljanje o tome kakve su nam ulice i parkovi, koliko su čista naša naselja, kakva je voda koju pijemo, vazduh koji udišemo i kako mi sami možemo da poboljšamo ono što je loše.

Koliko svako od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nas razume da niko ne bi trebalo da čisti ono što mi prljamo iz nemara; drugim rečima, da su čistoća i urednost naše sredine prevashodno naša briga; da bi prema ulici trebalo da se ophodimo kao prema svom dvorištu, a prema radnim i drugim prostorijama kao prema svojoj sobi.

U tu svrhu, od 2. do 7. aprila, urađeno je opsežno ispitivanje stavova naših građana o temama koje se tiču kvaliteta života. Primenjen je višeetapni slučajni uzorak od 1.000 ispitanika koji reprezentuju punoletne građane Srbije.

Nešto više od petine punoletnih žitelja Srbije je u poslednjih godinu dana redovno koristilo usluge zdravstvenih ustanova, oko polovine je to činilo povremeno, a 24 odsto nijednom.

Na pitanje da kvalitet tih usluga ocene na skali od 1 do 5, pri čemu bi 1 značilo da su one veoma loše a 5 da su odlične, oni koji su odlazili kod lekara su kvalitet usluga ocenili prosečnom ocenom 3. Najvišu ocenu dalo je svega pet odsto ispitanika, ali je toliki i procenat onih koji su bili najstroži u ocenjivanju.

Najviše su kod lekara odlazili žitelji centralne i zapadne Srbije (redovno 26 odsto), pa Vojvodine i Beograda, a najmanje stanovnici južne i istočne Srbije - 16 odsto je to činilo redovno. Istovremeno, oni su i najstroži u oceni kvaliteta ovih usluga - prosečna ocena koji oni daju je 2,9.

Dr Srbobran Branković

Nagrada za pobednika

Sponzor akcije „Garden centar" iz Beograda, sa sedištem na Vidikovačkom vencu 102a, pobedniku u ovoj kategoriji poklanja nameštaj za baštu - pleteni dvosed i sto. Nagradu ćemo uručiti po završetku akcije, na zajedničkoj dodeli nagrada. O terminu dodele nagrada, koju će zajednički organizovati „Garden centar" i „Blic", obavestićemo vas narednih dana.

Sutra objavljujemo rezultate glasanja za najlepši park u Srbiji.

Najlepše dvorište Gorana Srdića u Višnjičkoj banji

Neuobičajeno veliki broj SMS glasova stigao je za izbor najlepšeg velikog dvorišta, a u krajnjem zbiru je s neznatnom prednošću pobedilo dvorište koje se nalazi u Višnjičkoj banji. Dvorište Gorana Srdića osvojilo je 28,5 odsto svih poslatih glasova, dok je drugoplasirano dvorište na Kapetan Mišinom bregu dobilo nepuna dva procenta manje. Čak je i trećeplasirano dvorište koje se nalazi u Kaluđerici osvojilo zavidnih 19,16 odsto svih pristiglih glasova.

Goran Srdić iz Isaka Njutna 32 u Višnjičkoj banji, na 10 ari placa je pre 17 godina napravio pravi mali park. U njegovom dvorištu raste preko 3.000 različitih biljaka, od kojih su mnoge stigle iz inostranstva.

- Izgled dvorišta se menja svake godine jer uvek sadimo nešto novo. Tako sam mnogo toga doneo sa putovanja, pa između ostalog ovde možete naći i kedar, glauku, pendulu, atlantiku... - kaže Goran i napominje da mu u održavanju dvorišta pomaže majka.

Izletišta za uživanje i gradski trgovi za ponos

Čitaoci „Blica" poslali su nam veliki broj fotografija omiljenih izletišta u Srbiji, kao i fotografije uređenih gradskih trgova koji bi mogli da stanu uz rame i mnogo poznatijim trgovima u evropskim metropolama. Mada nam je namera bila da u okviru ove akcije biramo i najlepši trg i izletište, na preporuku strčnjaka s kojima smo se konsultovali to nećemo učiniti, kako ne bismo napravili grešku i poredili nešto što je nemoguće realno vrednovati i upoređivati. Svaki trg i izletište u Srbiji uređeni na specifičan način, uz brojne prednosti, ali češće ograničenja koja nisu odraz nepostojanja volje da izgledaju lepše i bolje. Međutim, na osnovu svega što smo videli možemo da zaključimo kako mnogi centralni trgovi u našim gradovima danas, u odnosu na vreme od pre samo desetak godina, zaista deluju tako da s razlogom na njih možemo da budemo ponosni.

Isto uverenje odnosi se i na donedavno potpuno zapuštena izletišta, čiji je sadašnji izgled nemoguće i porediti sa stanjem do 2000. godine. Ujedno, izletišta nadomak većine gradova mnogima su jedina mesta u kojima sebi mogu da priušte odmor i boravak u prirodi. Danas objavljujemo samo nekoliko fotografija koje ilustruju činjenicu da se u Srbiji sve više računa vodi o najbližem okruženju.

Gradac kod Valjeva - Jedno od najomiljenijih i brižljivo održavanih izletišta u zapadnoj Srbiji

Novi sad - Trg Slobode najčešće mesto sastajanja stanovnika glavnog grada Vojvodine

Vranje - Uvek besprekorno uređena kuća Bore Stankovića najveća znamenitost juga Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.