Grejete, ali u domu vam je i dalje hladno! Evo saveta koji će vam pomoći da preživite ledeni talas!

Izvor: Prva.rs, 28.Feb.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejete, ali u domu vam je i dalje hladno! Evo saveta koji će vam pomoći da preživite ledeni talas!


Ulazna vrata
Na ulazna vrata u dom postavite drveni prag (lepkom, nikako bušiti pod). Ako pak ne želite da na ovaj način izolujete ulazna vrata, umesto drvenog praga sa donje strana vrata postavite čvrstu metalnu ili plastičnu traku koja se može kupiti u prodavnicama na meru. Ako vam se vrata otvaraju prema hladnom hodniku ili direktno napolje, ispred postavite zavesu od teškog i gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog vazduha.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << /> Prekrijte stakla na prozorima
Nabavite ploče stiropora debljine dva do tri centimetra, izrežite ih precizno skalpelom tako da stiropor može lako ući između okvira prozora. 
Reorganizacija nameštaja u stanu
Pomerite nameštaj od hladnih spoljašnjih zidova i smestite ga u blizini izvora toplote, poput kamina ili radijatora. Ali ne tako blizu da ne biste blokirali strujanje toplog vazduha.
Radijatori ne smeu biti zaklonjeni zavesama i nameštajem. Sušenjem odeće na radijatoru praktično prekidate grijanje. 
Tepih
Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite telesnu toplotu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu kao što to čini zemlja stanovima smeštenima u prizemlju.
Nabavite grejalicu
Stavite pokretnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, i smanjite temperaturu peći. Ostatak prostorija biće malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se odevate slojevito i nosite čarape i papuče.
Roletne i zavese
Noću spuštajte roletne i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 odsto. Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, raširite zavese i roletne na prozorima kako bi sunčevi zraci ušli unutra i zagrejali stakla na prozorima, piše avaz.ba.
Svež vazduh
Redovno provetravajte prostorije, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplota akumulirana u zidovima i nameštaju te će nakon provetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. 
Gubitak toplote
Tokom zime nije dobro ostaviti prozor otvoren na „kant“. Na taj način se samo hlade oni zidovi uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenziranja vlage iz zraka na hladnim površinama. Ispravno je dva do tri puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minuta, što je dovoljno da se zrak brzo promeni, a da se pri tome ne ohlade podovi i zidovi.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.