Fruška gora: Prvi festival posvećen Tesli

Izvor: B92, 14.Sep.2013, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fruška gora: Prvi festival posvećen Tesli

U hotelu Norcev na Fruškoj gori u toku je prvi Tesla Global Forum - festival posvećen Nikoli Tesli.

U pitanju je četvorodnevna manifestacija na kojoj možete videti i saznati sve što do sada možda niste znali o najvećem srpskom naučniku.

Da nije bilo Nikole Tesle kao naučnika, ali i povoda, ni televizijski toranj na Fruškoj gori ne bi ovako svetleo prvi put u istoriji, i to u okviru prvog festivala posvećenog njegovom životu i radu. Zanimljiva je i simbolika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nagrada koje će biti uručene.

"U pitanju je nagrada bele golubice zato što je Tesla, mnogi to ne znaju, u manastiru Šišatovac, stupio u kontakt sa belom golubicom i ona je, prema njegovim rečima, bila njegov izvor kreativnosti i stvaralaštva. I to sve do njegovih poslednjih godina, kada ona umire - on tada prestaje da stvara" objašnjava Aleksandar Protić, direktor Tesla Memorijalnog projekta.

Festival je spojio ljubitelja lika i dela Nikole Tesle i van regiona, pa su gosti samita imali priliku da pogledaju filmove ruskog reditelja Vitalija Pravdivčeva, koji kaže da ranije u Rusiji Tesla nije bio dovoljno poznat.

"Imao sam želju da ispravim tu nepravdu, želeo sam da što više ljudi sazna za njega jer je zaista bio veliki čovek i naučnik" kaže Vitali Pravdivdivčev - reditelj.

Umetnost inspirisana Teslom, ali u drugom obliku - to su portreti francuskog slikara, koji je prvi put, kako kaže, sa zadovoljstvom u Teslinoj domovini.

"Za mene je Tesla najveći naučnik svih vremena. Ja mislim da je on bio avangarda svog vremena, čovek iz budućnosti i zadovoljstvo je slikati njegov lik" dodaje slikar iz Francuske Roberto Letan.

Pored umetničkih i muzičkih sadržaja, značajna su i naučna predavanja, ali i eksponati iz Teslinog muzeja.

"Ja sam povezao i Teslu i energiju i medicinu. Medicina je moja struka, bavim se energetskom medicinom, a Nikola Tesla je naša lepa priča, lepa inspiracija" misli Igor Četojevic.

Prvi Teslin samit ima i humanitarnu notu - u nedelju, poslednjeg dana, u manastiru Šišatovac biće organizovan donatorski ručak za obnovu ovog zdanja sa kojim je Tesla bio u pravoj, ali i tajnoj vezi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FRUŠKA GORA: Prvi festival posvećen Nikoli Tesli

Izvor: Telegraf.rs, 14.Sep.2013

Prvi Teslin samit ima i humanitarnu notu - u nedelju, poslednjeg dana, u manastiru Šišatovac biće organizovan donatorski ručak za obnovu ovog zdanja sa kojim je Tesla bio u pravoj, ali i tajnoj vezi

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.