FRUŠKA GORA: Prvi festival posvećen Nikoli Tesli

Prvi Teslin samit ima i humanitarnu notu - u nedelju, poslednjeg dana, u manastiru Šišatovac biće organizovan donatorski ručak za obnovu ovog zdanja sa kojim je Tesla bio u pravoj, ali i tajnoj vezi

  • 0

U pitanju je četvorodnevna manifestacija na kojoj možete videti i saznati sve što do sada možda niste znali o najvećem srpskom naučniku.

Da nije bilo Nikole Tesle kao naučnika, ali i povoda, ni televizijski toranj na Fruškoj Gori ne bi ovako svetleo prvi put u istoriji, i to u okviru prvog festivala posvećenog njegovom životu i radu. Kako javlja B92, Zanimljiva je i simbolika nagrada koje će biti uručene.

- U pitanju je nagrada bele golubice zato što je Tesla, mnogi to ne znaju, u manastiru Šišatovac, stupio u kontakt sa belom golubicom i ona je, prema njegovim rečima, bila njegov izvor kreativnosti i stvaralaštva. I to sve do njegovih poslednjih godina, kada ona umire - on tada prestaje da stvara - objašnjava Aleksandar Protić, direktor Tesla Memorijalnog projekta.

Festival je spojio ljubitelje lika i dela Nikole Tesle i van regiona, pa su gosti samita imali priliku da pogledaju filmove ruskog reditelja Vitalija Pravdivčeva, koji kaže da ranije u Rusiji Tesla nije bio dovoljno poznat.

Prvi Teslin samit ima i humanitarnu notu - u nedelju, poslednjeg dana, u manastiru Šišatovac biće organizovan donatorski ručak za obnovu ovog zdanja sa kojim je Tesla bio u pravoj, ali i tajnoj vezi.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA