Francuska kuhinja na listi Uneska

Izvor: B92, 16.Nov.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska kuhinja na listi Uneska

U vreme obroka Francuzi započinju svoj mali ritual, toliko poseban da je uvršten u Unesko listu svetskog kulturnog nasleđa. Rame uz rame s njim su i španski flamenko, kineska akupunktura i moksibustija.

Dopunjavanje liste kulturnih tradicija, rituala i zanata koji su pod zaštitom Uneskoa, obavljeno je nedavno u Keniji, a po prvi put je pod okrilje ove organizacije uvrštena i gastronomska kultura. Reč je o francuskoj mediteranskoj kuhinji, koja je više ritual, nego zadovoljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebe za hranom i poziva na zajedništvo, slavlje i izobilje.

Kada se pripremate za obrok, u Francuskoj morate voditi računa o svemu dekoraciji stola, pozicioniranju čaša za vodu, crveno i belo vino; oštrica noža mora biti usmerena ka viljušci čije su bodlje okrenute ka površini stola i niz drugih pravila koje su sastavni delovi svakodnevne gastronomske umetnosti.

Neretko se na papiru piše ili štampa meni sa dnevnom ponudom jela, obično za nekoliko osoba, a neke porodice prave kopije za svoje goste.

Kada sednu za sto, Francuzi vole beskrajno da razgovaraju o hrani, receptima, i sećanjima na dobre zalogaje kao i da komentarišu trpezu pred njima. Gošćenje teče od aperitiva do "zanimacije za zube”, predjela, jednog ili dva glavna jela, sira i deserta, zaokružene minardiseima malim slatkišima od lešnika, čokolade i kandiranog voća.

Kafa o koncu obroka se podrazumeva.

"Jelo je eksperimentalna laboratorija dobre kulture ishrane, spaja sva čuda postojećih običaja”, kaže Anik Vin iz Francuskog nasleđa i gastronomske misije (MFPCA).

Francuska je branila ugled pred još pet kandidata za mesto na listi - Španijom, Italijom, Grčkom i Marokom, čija se kuhinja objedinjeno smatra "mediteranskom dijetom” i Meksikom, koji je opisan kao tradicija ishrane na bazi kukuruza.

Cenjena zbog uticaja na kadiovaskularno zdravlje, osnovna uporišta mediteranske dijete su maslinovo ulje, riba, žitarice, voće, orasi i povrće, sa umerenom konzumacijom crvenog vina. Meso i mlečne prerađevine igraju sasvim sporednu ulogu.

Stručnjaci se slažu da je kultura ishrane živo polje podložno promenama, ali ih brine što njihovi sunarodnici više ne posvećuju dovoljno pažnje trajanju obroka. Jedan od razloga što je Francuska konkurisala na ovo mesto je i potreba da se edukuju budući naraštaji, kako bi se ubuduće očuvao jedinstveni duh tamošnje kuhinje.

U igri za ulazak na listu bile su igre, pesme, i tradicionalna umeća iz 31 zemlje. Tradicionalna španska igra flamenko, uvrštena je u prvoj kategoriji.

Četiri se nalaze na posebnoj listi nematerijalnih dobara za čije je očuvanje potrebna hitna intervencija, od kojih čak tri potiču iz Kine. Na prvom mestu je izrada tradicionalnih kineskih oslikanih jedara za velike brodove, zatim mešrep, tradicionalno okupljanje muslimana Ujgura na brdovitom severozapadu Kine i tehnika slikanja drvenim pečatima, takođe iz ove zemlje. Četvrto je hrvatski način pevanja, ojkanje.

Trenutno Unesko štiti 166 običaja, rituala i tradicija iz 77 zemalja sveta.

Ove godine takmičili su se i hrvatski hleb sa đumbirom, azerbejdžanski tepisi i godišnja pijaca u Hotern Jamarktu u Belgiji . Jedanaest zemalja sveta Belgijia, Češka, Francuska, Mongolija, Maroko, Katar, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Španija, Sirija i Ujedinjeni Arapski Emirati zajedno su branili umetnost sokolarstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.