Egipatski sarkofag star 2.500 godina otvoren uživo u TV prenosu VIDEO

Izvor: B92, 08.Apr.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski sarkofag star 2.500 godina otvoren uživo u TV prenosu VIDEO

Sarkofag egipatskog sveštenika star više od 2.500 godina otvoren je za vreme emisije uživo prikazane na američkoj televiziji Diskaveri.

Egipatski arheolog Zahi Havas i njegova ekipa su uz veštačko osvetljenje i u prisustvu kamera otvorili tri sarkofaga koja su preneta na površinu grobnice.

Istraživači su zastali kod trećeg sarkofaga, mnogo većeg od ostalih, u kojem su bili posmrtni ostaci sveštenika egipatskog boga Teuta ili Tota.

"Taj čovek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bio kao kralj", rekao je Havas i dodao da je mumija mnogo bolje očuvana, sa netaknutim i kvalitetnijim trakama za balsamovanje tela, za razliku od mumija u druga dva sarkofaga.

Bog Teut je često predstavljen sa glavom ptice ibis, koja je tada bila simbol mudrosti i magije.

Voditelj emisije Džon Gejts je rekao da je pravu moć u starom Egiptu imao sveštenik i da se to vidi i prema ranije pronađenim i bolje očuvanim mumijama.

Grobnica se nalazi u gradu Minju, kraj reke Nil južno od Kaira.

Emisija televizije Diskaveri emitovana je u nedelju kasno uveče.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sarkofag star 2.500 godina otvoren u emisiji uživo (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 08.Apr.2019

Egipatski arheolog Zahi Havas i njegova ekipa su uz veštačko osvetljenje i u prisustvu kamera otvorili tri sarkofaga koja se preneta na površinu grobnice Sarkofag egipatskog sveštenika star više od 2.500 godina otvoren je tokom emisije uživo emitovane na američkoj televiziji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.