Egipat: Otkrivena grobnica nepoznatog faraona

Izvor: B92, 15.Jan.2014, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Otkrivena grobnica nepoznatog faraona

Američki arheolozi s Univerziteta Pensilvanije otrili su u Južnom Egiptu grobnicu dosad nepoznatog faraona, koji je vladao pre 3.700 godina.

Ovim su pruženi novi dokazi da je bar deo starog Egipta izbegao vladavinu Hiksa - osvajača sa teritorije današnje Sirije, koji su dominirali deltom Nila izmedu 18. i 15. veka pre nove ere, izveštava AFP.

Grobnica je otkopana u antičkom gradu Abidosu, a na njenom zidu je ispisano puno ime sahranjenog faraona - Senebkaj, saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je šef faraonskog odeljenja egipatskog ministarstva za starine, Ali El-Asfar.

U grobnici je pronađen i faraonov skelet, na osnovu kojeg se procenjuje da je bio visok 185 cm. Pronađene su i urne u koje su tradicionalno stavljani organi balsamovanih faraona, ali ne i dragocenosti, što ukazuje da je grobnica svojevremeno opljačkana.

Isti američki tim je prošle nedelje objavio kako je, na osnovu fragmenata izvesne ploče, utvrdio ime faraona čija je grobnica prošle godine otkrivena u Abidosu. Radi se o faraonu Sobkehotepu, za koga se veruje da je pre 3.800 godina osnovao 13. dinastiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Egipat: Otkrivena grobnica nepoznatog faraona

Izvor: B92, 15.Jan.2014

Američki arheolozi s Univerziteta Pensilvanije otrili su u Južnom Egiptu grobnicu dosad nepoznatog faraona, koji je vladao pre 3.700 godina...Ovim su pruženi novi dokazi da je bar deo starog Egipta izbegao vladavinu Hiksa - osvajača sa teritorije današnje Sirije, koji su dominirali deltom Nila izmedu...

Nastavak na B92...

U Južnom Egiptu otkrivena grobnica nepoznatog faraona

Izvor: Blic, 16.Jan.2014, 02:00

Američki arheolozi s Univerziteta Pensilvanije otrili su u Južnom Egiptu grobnicu dosad nepoznatog faraona, koji je vladao pre 3.700 godina, saopšteno je juče...Ovim su pruženi novi dokazi da je bar deo starog Egipta izbegao vladavinu Hiksa - osvajača sa teritorije današnje Sirije, koji su dominirali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.