Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2016, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragana Telić: Kreira jednostavne modele koji ne izlaze iz mode

Elegantni modeli odjeće, koji odišu ženstvenošću i stilom, djelo su mlade kreatorke Dragane Telić iz Banjaluke, koja je za kratko vrijeme pronašla svoje mjesto na modnim revijama sa brendom "Marban Design".

Njeni modeli su uglavnom jednostavni i poslovni, ali ipak na pravi način ističu žensku ljepotu.

"Nikada se ne vodim tim šta je u svijetu moderno ukoliko to na mene ne ostavi poseban utisak, već isključivo radim po instinktu i kreiram jednostavne modele >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji nikada ne izlaze iz mode, a koji ističu žensku figuru. Lično preferiram poslovni stil i smatram da žena ne mora biti oskudno obučena da bi bila lijepa i zapažena", ističe ova dizajnerka.

Iako prije pet godina nije imala ni odgovarajuću mašinu za šivanje, danas iza sebe ima preko deset revija na kojima su njene kreacije ostale zapažene.

Njen uspjeh počeo je, kako kaže, kada je prestala da se vodi tuđim mišljenjima i očekivanjima i počela da radi isključivo zbog svog zadovoljstva, a radeći s mladim ljudima, shvatila je da može uspjeti samo ako odgovornost preuzme u svoje ruke, ne čekajući da joj neko pomogne u tome.

"Kao djevojčica voljela sam biti sređena, a haljinice i bluze sam dobijala od starijih rodica. Uvijek sam im nešto dodavala ili oduzimala kako bi bile idealne za mene. Bila sam odličan učenik i od mene se očekivalo da upišem neku jaču školu, a ja sam se opredijelila za smjer tekstilni tehničar. Moj san je bio da se prvo ostvarim kao majka, a kada sam nakon toga potražila posao, nisam uspjela i zato sam odlučila da uzmem stvari u svoje ruke", priča Telićeva.

Prvo je kupila potrebnu literaturu, a zatim zamolila vlasnicu jednog krojačkog salona u kojem su se šile vjenčanice da kod nje radi besplatno kako bi stekla iskustvo. Za to vrijeme budno je pratila sve tehnike rada.

"Sad slobodno mogu reći da ne postoje nedostižni ciljevi, a za svaki taj cilj potrebno je samo jedno, a to je usuditi se. Ukoliko unaprijed osudimo ideju na propast, slušajući okolinu, ona nikada ne može zaživjeti. Želim da moj primjer posluži kao vjetar u leđa mladim ljudima da naprave samo prvi korak, a sve ostalo se posloži samo", kaže Telićeva.

Kada je kupila prvu mašinu za šivanje, radila je besplatno kako bi se usavršila i tako stekla mušterije, a prvu amatersku reviju imala je u Velikoj Kladuši. Kasnije se pojavljivala na "Nivea Fashion Weeku", nakon čega su se nastavili nizati uspjesi.

"Počela sam sama, bez novca, bez poznanstva, vođena samo željom, radeći u svojoj kući i nisam znala šta me čeka, ali cilj mi je bio da uspijem. Sada imam stalne mušterije i zadovoljna sam. Radim sama sve odjevne predmete bukvalno od ideje do realizacije. Mnogo radim i maturske haljine, koje su baš tražene. Uvijek sam spremna da poslušam i želje mušterija, a njihovo zadovoljstvo mi je satisfakcija za dalji rad", dodaje ova dizajnerka.

Trenutno priprema kolekciju proljeće/ljeto za sljedeći "Nivea Fashion Week" u Sarajevu, a želja joj je da jednog dana u saradnji s kolegama u Banjaluci osnuje modni studio.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.