Dr Korać o pronalasku u Viminacijumu: Ovo je jedna lepa priča o Srbiji VIDEO

Izvor: B92, 01.Dec.2020, 19:29

Dr Korać o pronalasku u Viminacijumu: "Ovo je jedna lepa priča o Srbiji" VIDEO

Nije ova 2020. godina loša baš za sve. Viminacijum ne prestaje da iznenađuje arheologe. Godinu su započeli pronalaskom tri rimska broda, potom olovnih sarkofaga, a sada su na pragu velikog otkrića. Naime, pronalazak ostave za novac mogao bi nam nam mnogo kaže o životu rimskih vojnika.

"Oni su primali platu u srebrnim denarima, koji su prebacivani u sestercije. Plata za vreme Cezara je bila oko 900 sestercija, a u trećem veku je to oko 7.000 sestercija.

Za jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sestercij, mogli ste da kupite 3,3 magarca", rekao je za 150 minuta Prve TV doktor Miomir Korać, koji je na čelu istraživanja u Viminacijumu.

Kako je objasnio, tri puta godišnje su primali platu koju su zvali stipendijum. Tako bogato plaćeni, mogli su da uštede, a dobijali su i dodatke od imperatora, kao i nagrada posle 20-ak godina, gde ako su ostali živi, dobijaju veliko gazdinstvo i oko 20.000 sestercija.

"Mi sada istražujemo jedan generalštab na tlu Viminacijuma, koji je imao uticaja na celu Meziju, kako su Rimljani zvali Srbiju. Ovo je u svetu jedinstveno mesto, gde možemo ovakav prostor poput Viminacijuma da u potpunosti istražimo", rekao je.

U pitanju je jedna lepa priča o Srbiji, ističe Korać, koju je Rojters već objavio kao udarnu vest, a priču o ovome će objaviti i ugledni časopis "Arheolodži".

"Nas interesuje ko je vlasnik tih 120 denara, zašto su tu ostali, pa onda da vidimo i kakva je to prostorija", kaže.

Kako je naglasio, možda je došao neki presudan, pa su ljudi sa ovog prostora pobegli, ostavivši novac. Tu je bilo 5.000 legionara i ta njihova velika plata, pa su možda procenili da nije strašno ako im 120 denara ostane.

U ovom timu se, kako kaže, nalazi 16 doktora nauka i 10 doktoranata.

"Možete li da zamislite tu koncentraciju pameti? A svako gleda iz svog ugla", rekao je Korać.

Pogledajte ceo intervju u video-snimku:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.