Dom Anakina Skajvokera u opasnosti

Izvor: B92, 20.Jul.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom Anakina Skajvokera u opasnosti

Pomeranje peščanih dina u Tunisu preti da da u potpunosti zakopa poznati set filma Zvezdanih ratova i dom Anakina Skajvokera.

Zgrade izmišljenog grada Mos Espa pojavile su se u Epizodi I sage o džedajima.

U filmu je ova lokacija smeštena na planeti Tatuin, a ona je ujedno i dom mladog Anakina Skajvokera - koji će kasnije postati Dart Vejder.

Naučnici su koristili ovu lokaciju kao fiksnu geografsku poziciju kako bi merili migraciju ogromnih dina a uz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoć satelitskih snimaka mogli su da utvrde brzinu kojom se ove vetrom nošene dine kreću ka domu Anakina Skajvokera.

Nakon posete naučnika ovoj lokaciji 2009. godine utvrđeno je da je obližnja lokacija, takođe korišćena u serijalu, već pod peskom.

Dine, koje se kreću brzinom od 15 metara godišnje, su početkom ove godine već stigle do nekih od građevina Mos Espe.

Međutim, vremenom će pesak nastaviti dalje a grad će se ponovo izdići iz peska, ali će verovatno biti oštećen. Obiđite planetu Tatuin u Tunisu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.