Devet obećanja koje samohrani roditelji nikada ne bi trebalo da daju svojoj deci

Izvor: Prva.rs, 09.Mar.2016, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet obećanja koje samohrani roditelji nikada ne bi trebalo da daju svojoj deci

Raskidi, preseljenja, finansijske poteškoće... sve ovo vas može navesti na to da date obećanja za koja ne možete da garantujete da ćete ih ispuniti. Bez obzira koliko su vaše namere dobre, uvek bi trebalo da budete oprezni kada upotrebljavate reč "obećavam", naročito kada govorite o stvarima koje nisu 100 posto pod vašom kontrolom. Evo devet obećanja koje nikada ne bi trebalo da dajete svojoj deci:
1. Obećavam da ćemo se tata (mama) i ja pomiriti.
Ovo je klasičan primer >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << obećanja koje može biti dovedeno u pitanje, jednostavno zbog toga što ono, ma koliko vi to možda želeli, ne zavisi samo od vas, već i od stava vašeg bivšeg partnera.
2. Obećavam da ću doći na tvoju utakmicu (ili na neki drugi, za dete važan, događaj).
Vi možda želite da budete tamo i možda ćete učiniti sve što je u vašoj moći da pokušate da dođete. Međutim, ukoliko postoji i najmanja mogućnost da nešto iskrsne na poslu ili kod kuće što bi vas sprečilo da stignete, onda reč "obećanje" nosi sa sobom veliku težinu. Umesto toga, recite svoje namere i postarajte se da se uvek pripremite za trenutke kada nešto neočekivano iskrsne. (Ovo je trenutak kada bake i deke, tetke, ujaci, i komšije, koji čine vaš sistem podrške, mogu pritrčati u pomoć!)
3. Obećavam da ću se opet venčati.
Pitanje vašeg budućeg bračnog statusa ne bi trebalo da bude predmet vašeg razgovora sa detetom, a pogotovo ne u formi obećanja. Vi ste 100 posto sposobni da budete dobar roditelj i niste u obavezi da zamenite svog bivšeg u detetovom životu ili da se iskupite za njegove, odnsono, njene nedostatke kroz novu vezu.
4. Obećavam da se više nikad neću venčati.
Ovo je još jedno obećanje koje nikada ne bi trebalo da dajete svojoj deci. Možda sada tako i mislite, možda čak niste ni zainteresovani za vezu i izlaske, ali se ponekada dese stvari koje su neočekivane. Zato se ipak klonite ovog obećanja.
5. Obećavam da se neću zabavljati ni sa kim koga ti ne odobriš.
Kao što je to slučaj i sa novim brakom, sigurno ne želite da date svojoj deci pravo glasa prilikom izbora vašeg budućeg partnera. To ne znači da nikada ne bi trebalo da uzmete u obzir njihovo mišljnje (deca imaju neobičan talenat da vide u drugima ono što mi ne vidimo!), ali obećanje da ćete im dati veto na odlučivanje, daje im preveliku kontrolu nad vašim životom.
6. Obećavam da ću uzeti slobodan dan na poslu i...
Naravno da je u redu da ponekada propustite posao kako biste bili sa svojom decom! Ali, velika je razlika između "Uzeću slobodan dan ovog leta" i "Obećavam da ću sutra uzeti slobodan dan". Naročito ukoliko imate nestabilnu situaciju na poslu ili zahtevnog šefa koji šalje vremenski zahtevne projekte u poslednjem trenutku.
7. Obećavam da ćemo ići u (....) na odmor.
Evo još jednog obećanja koje biste mogli da date kao utehu. Naročito ako je finansijski nategnuto, ovo obećanje može lako da vam se obije o glavu. Umesto obećanja, ostavite svojoj deci da planiraju. Nikad nije suviše rano da im date do znanja da odlazak na porodični odmor podrazumeva štednju teško zarađenog novca tokom dužeg perioda.
8. Obećavam da ću naći novi posao.
Evo još jednog obećanja koje može da nastane iz dobre namere, a koje bi trebalo da izbegavate. Svakako možete dati do znanja svojoj deci da tražite novi posao i možete im dati uvid u to kako izgleda taj proces. U zavisnosti od njihovog uzrasta, može imati smisla da ih pitate za mišljenje u vezi sa delom koji se tiče njih, kao što je na primer, pitanje da li će novi posao podrazumevati da će njih morati neko da čuva ili zahteva od vas povratak u školu na neko vreme.
9. Obećavam da se nikada nećemo seliti.
Od svih obećanja koja ne bi trebalo da dajete svojoj deci, ovo bi moglo da bude najvažnije. Šta ukoliko promenite posao? Šta ukoliko se neki član porodice razboli? Ima puno nepredvidivog u životu tako da obećanje da nikada nećete morati da kažete svojoj deci " selimo se", može da vam se obije o glavu i da dovede do nepotrebnih razočaranja.
Izvor: yumama.com

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.