Desetogodišnja planinska princeza osvojila planinski vrh viši od 7000 metara

Izvor: B92, 30.Jul.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetogodišnja "planinska princeza" osvojila planinski vrh viši od 7000 metara

Selena Kavaja, desetogodišnjakinja iz Pakistana, osvojila je planinu Spantik na severu zemlje, postavši najmlađa osoba koja je se popela na planinski vrh viši od 7.000 metara.

Planina Spantik, poznata kao Zlatni vrh, nalazi se u regionu Gilgit-Baltistan, području gde postoji pet planinskih vrhova viših od 8.000 metara nadmorske visine.

Selena Kavaja, desetogodišnjakinja iz Pakistana, poznata kao planinska princeza, uspešno je osvojila vrh Spantika. Time je postala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najmlađa planinarka koja je osvojila vrh viši od 7.000 metara nadmorske visine, saopštila je pakistanska vlada.

Devojčica, koja je rođena u Abotabadu, gradu u severozapadnoj provinciji Khibe Pakhtunkhava, Zlatni vrh je osvojila 17. jula, zajedno s ocem Jusafom Kavajom, poznatim planinarem.

"Presrećna je zbog svog uspeha, ali mislim da će biti još srećnija kada se vrati u Abotabad, gde su u toku pripreme za njen doček", rekao je Selenin otac.

Jusaf tvrdi da se Selena trenutno suočava s takozvanom visinskom bolešću, odnosno simptomima koji se javljaju pri boravku na visokoj nadmorskoj visini.

"Vreme je bilo odlično, a Selena je tokom uspona bila zdrava i puna energije. Selena i ja smo izuzetno zadovoljni i srećni zbog uspona, jer ne samo da je oborila svetski rekord, već su svi putevi za njeno osvajanje vrhova viših od 8.000 metara sada otvoreni", rekao je Jusaf.

Dodao je da sa devojčicom planira da osvoji Broad Peak od 8.051 metara, 12. po visini planinu u svetu, pre nego što pokuša da se popne na najviši svetski vrh Mont Everest (8.848) u maju 2020. godine.

Tvrdi da su jedina prepreka na tom putu finansijska sredstva, budući da ne mogu da pokriju troškove narednog putovanja.

Pakistanska planinska princeza je u februaru prošle godine postala najmlađa osoba koja je osvojila Kuz Sar, planinu na severu Pakistana visoku 5.765 metara.

Nakon toga uspešno je došla do vrha planine Minglig Sar (6.050 metara nadmorske visine) i Vijo Sar (6.150 metara).

Za Selenu, kojoj je cilj bio da dođe do vrha od 7.000 metara, samo je nebo granica, zaključio je Jusaf Kavaja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Desetogodišnja devojčica osvojila vrh Spatnik i postavila svetski rekord

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2019

Desetogodišnja pakistanska devojčica Selena Kavaja postavila je svetski rekord popevši se na planinski vrh Spantik, u severnom Pakistanu, koji je viši od 7.000 metara...Ona je najmlađa osoba na svetu koja je uspela da osvoji vrh poznat kao "Zlatni vrh", prenosi turska agencija Anadolija...Pakistanska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.