Izvor: Radio 021, 30.Jul.2019, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica osvojila planinski vrh viši od 7.000 metara

Selena Kavaja, desetogodišnjakinja iz Pakistana, osvojila je planinu Spantik na severu zemlje, postavši najmlađa osoba koja se popela na planinski vrh viši od 7.000 metara.

Planina Spantik, poznata kao Zlatni vrh, nalazi se u regionu Gilgit-Baltistan, području gde postoji pet planinskih vrhova viših od 8.000 metara. Devojčica je Zlatni vrh osvojila 17. jula, zajedno s ocem Jusafom Kavajom, poznatim planinarem.

"Presrećna je zbog svog uspeha, ali mislim da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << biti još srećnija kada se vrati u Abotabad, gde su u toku pripreme za njen doček", rekao je Selenin otac.

Jusaf kaže da se Selena trenutno suočava s takozvanom visinskom bolešću, odnosno simptomima koji se javljaju pri boravku na visokoj nadmorskoj visini.

"Vreme je bilo odlično, a Selena je tokom uspona bila zdrava i puna energije. Selena i ja smo izuzetno zadovoljni i srećni zbog uspona, jer ne samo da je oborila svetski rekord, već su svi putevi za njeno osvajanje vrhova viših od 8.000 metara sada otvoreni", rekao je Jusaf.

Dodao je da sa devojčicom planira da osvoji Broad Peak od 8.051 metar, 12. po visini planinu u svetu, pre nego što pokuša da se popne na najviši svetski vrh Mont Everest (8.848) u maju 2020. godine. Tvrdi da su jedina prepreka na tom putu finansijska sredstva, budući da ne mogu da pokriju troškove narednog putovanja.

Pakistanska planinska princeza je u februaru prošle godine postala najmlađa osoba koja je osvojila Kuz Sar, planinu na severu Pakistana visoku 5.765 metara. Nakon toga uspešno je došla do vrha planine Minglig Sar (6.050 metara) i Vijo Sar (6.150 metara).

"Za Selenu, kojoj je cilj bio da dođe do vrha od 7.000 metara, samo je nebo granica", zaključio je Jusaf Kavaja.

Autor: Anadolija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.