Da li su muškarci ugroženi od žena? U Srbiji je sramota želeti patrijarhalnu porodicu VIDEO

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 10:42

Da li su muškarci ugroženi od žena? "U Srbiji je sramota želeti patrijarhalnu porodicu" VIDEO

Osnivanje foruma za zaštitu muškaraca je izazvalo veliku polemiku i pokrenulo pitanje da li su muškarci u Srbiji zaista i koliko ugroženi.

Prema rečima Ane Grozdanović, članice GO SPS-a, muškarci u Srbiji su ugroženi, te ona smatra da su "žene preterale u oduzimanju uloge muškarcima". Ona je pokrenula inicijativu za osnivanje foruma koji će zaštititi muškarce.

Gosti emisije "Jutro" su pokušali da pronađu odgovor na pitanje koje mnoge zanima, ali s obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na osetljivost teme, čini se da ipak nismo uspeli da se usaglasimo kada su muško-ženski odnosi u pitanju.

Svoje mišljenje na ovu temu dali su Milijana Barjaktarević, spisateljica humorističkih knjiga za žene, i Miloš Stojković, poverenik za Hilandar i teolog.

"Konkretno, s obzirom na to da imam komunikaciju sa jako velikim brojem žena koje su slične meni i prate me na društvenim mrežama, smatram da mi jesmo preterale, a ko je za to kriv, zaista ne znam. Kad bi žene ukinule ono 'neka, ja ću', ne bi bilo toliko nesposobnih muškaraca. Mislim da se možda i više trpamo da sve radimo, ali, verujte, da ni ja više ne znam zašto to radimo sebi", rekla je Milijana Barjaktarević.

"Ja danas govorim kao teolog u svoje ime. Jesu žene preterale, ima mnogo muškaraca koji su žrtve u brakovima. Ima takvih slučajeva, neki će reći da su retki, nisu retki, imam i primer. Problem je u sistemu vrednosti. Nama je svaki treći brak razveden u Srbiji zato što ne shvatamo suštinu braka. Brak niti je uživanje samo, niti je zaljubljenost, niti je nešto gde se govori samo o pravima, a nigde o obavezama. Iz EU prihvatamo mnogo nakaradnih stvari, iako tamo ima mnogo toga dobrog. Danas je u Srbiji sramota reći da smo ponosni na to da želimo patrijarhalnu porodicu", izjavio je Miloš Stojković.

Opširnije o ovome, kao i zbog čega je u studiju bila žustra rasprava kada je ova temu u pitanju, pogledajte u video-prilogu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.