Čuvanja životne sredine svesnija su deca nego odrasli

Izvor: Megafon.co, 14.Jun.2018, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvanja životne sredine svesnija su deca nego odrasli

Osnovna škola „Stefan Nemanja“ ponosno nosi zastavu Eko-škole zahvaljujući programu u kome učestvuje od 2014. godine, kada je postala Eko ambasador na jugoistoku Srbije. Od tada se, svojim radom i aktivnostima, trude da prenesu iskustva drugim školama, ali im je najvažnije da utiču na đake i njihove roditelje.
OŠ “Stefan Nemanja”

U godinama u kojima je zaštita životne sredine problem čitave planete, to nije nimalo lak zadatak. Nekada su se ekološke akcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << svodile na sakupljanje starog papira ili flaša, a danas podrazumevaju organizaciju radionica, izložbi, dodatnih lekcija na časovima, sve sa ciljem da naši đaci shvate značaj i uticaj ove teme na celu planetu.
„Interesantan je podatak da su ideju razvrstavanja otpada, reciklaže, ekoloških akcija, lakše prihvatila deca nego odrasli. U školi se redovno razvrstavaju papir i plastika, a brojne aktivnosti dovele su da nastanka ručnih radova dece koji nose poruku o značaju zaštite životne sredine“, kaže direktorka OŠ Stefan Nemanja Aleksandra Projović.
Direktorka škole Aleksandra Projović

Primera radi, predškolci u ovoj školi svake godine prave maskembal od recikliranog materijala, a đaci su izradili poklone sa semenom začinskog bilja. Na reciklirani papir stavljeno je različito seme, tako da se papir razlaže, a u zemlji ostaje seme koje kasnije izrasta u biljku. Pa pored toga što što čuvaju životnu sredinu, oni i pomažu da se obogati priroda time što je zasađeno začinsko bilje.
Kako stalno uticati na razvoj svesti kod najmlađih?
Direktorka OŠ „Stefan Nemanja“ kaže da deca jednom nedeljno donose kesu starih papira ili plastičnu flašu, i da to ne predstavlja više obavezu već nešto na šta su navikli.
Začinsko bilje na recikliranom papiru spremno za sadnju

„Deca su, kada znaju da rade nešto korisno, motivisana, pa tako nastaju razne makete od limenki ili tetrapaka. Prelepi radovi posvećeni zaštiti životne sredine nastali su u okviru projekta Preduzetništvo, pa je organizovana i izložba dečijih radova. Kao Eko ambasadori naši nastavnici radili su edukaciju i u drugim U Osnovnoj školi „Stefan Nemanja“ svaka učionica ima kantu za odlaganje starog papira, pa se na kraju školske godine ono što više nije potrebno ne baca već skladišti i otpremljuje u preduzeća koja se bave reciklažom.“, kaže Projović.
Status Eko ambasadora mora stalno da se obnavlja, pa se tako u avgustu pravi plan za Eko program koji ulazi u godišnji plan rada. U okviru određenih predmeta, kakav je hemija, deca slušaju o reciklaži, kakvu korist društvo ima od toga i sl.
„To je postao deo života škole, a deca stečene navike prenose kući. Svake godine oko 20 učenika na dve nedelje ide u Švajcarsku, odakle se neretko vrate potpuno promenjeni. Nauče da poštuju pravila i kako da se na ispravan način odnose prema otpadu ili hrani, koja se u Švajcarskoj ne baca“, kaže direktorka Projović.
U Osnovnoj školi „Stefan Nemanja“ svaka učionica ima kantu za odlaganje starog papira, pa se na kraju školske godine ono što više nije potrebno ne baca, već skladišti i otpremljuje u preduzeća koja se bave reciklažom.
U OŠ “Stefan Nemanja” odvajanje otpada je deo svakodnevnice

*Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Eko vesti za više svesti” koji je podržala GO Pantelej.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.