Čak 185 glumica i glumaca se u isto vreme izjasnilo kao deo LGBT zajednice

Izvor: B92, 06.Feb.2021, 14:00

Čak 185 glumica i glumaca se u isto vreme izjasnilo kao deo LGBT zajednice

Čak 185 nemačkih glumaca i glumica izjasnilo se kao homoseksualci, lezbejke, biseksualne, trans, kvir i nebinarne osobe.

Potpisali su zajednički Manifest kojim traže veću raznolikost u filmovima i na televiziji, a objavljen u novom broju "Suddojče Cajtunga". Objavljivanjem Manifesta nemački glumci u dvadesetima pa do onih starijih od 70 godina žele da pokrenu javnu raspravu o toleranciji i uključivosti.

"Do sada nismo mogli da otvoreno govorimo o svom privatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životu na svom poslu, bez straha od profesionalnih posledica", poručili su u Manifestu. "U porodici i među prijateljima smo se izjasnili, ali nismo vidljivi javnosti sa svojim seksualnim identitetom. Uvek se pretpostavlja da ste u skladu s normom", kaže jedan od inicijatora Manifesta Godehard Gize (48), poznat po filmovima "Transit", "Vavilon Berlin".

Druga inicijatorka akcije, koja se širi po društvenim mrežama pod oznakom #actout, glumica je Karin Hancevski (39). Ni ona dosad nije istupila javno, prenosi "Tagesšpigel". Kritikuje to što se u njihovom poslu traži od njih da ne izlaze javno sa svojim seksualnim opredeljenjem.

"Oduvek sam imala utopijsku želju da to, kad se javno izjasnim, ima politički i socijalni značaj. No teško to tako može da bude kad izlaziš kao pojedinac. Ali u grupi bismo mogli nešto promeniti", poručuje glumica, najpopularnija po ulozi detektivke u "Tatort", najpopularnije i najdugovečnije nemačke TV serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.