Blagovanj čuva pluća, jetru i matericu

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jul.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagovanj čuva pluća, jetru i matericu

Za blagovanj (Hyssopus officinalis) se od davnina zna da čisti pluća od svake nečistoće.

Engleske pristalice tradicionalne medicine smatraju da je izuzetno djelotvoran protiv kašlja i tegoba u grudima praćenih osjećajem pritiska. Oni, međutim, savjetuju da ga ne treba uzimati odmah, već kada se upala stiša, odnosno kada temperatura padne, a sluz sazri. Tek tada blagovanj je potpuno efikasan. Po njihovom mišljenju, na ovaj način treba postupati sa svim biljkama koje sadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ulje i balzam, a u blagovanju ima žutog etarskog ulja u zavidnim količinama, gorkih materija, malo kamfora i sumpora. Sadrži i specifičan sastojak potašu, silicijum, tanin, saponin i priličnu količinu holina, koji podstiče rad svih organa, jačajući na taj način organizam u cjelosti.

U narodnoj medicini blagovanj se i danas naširoko primjenjuje u liječenju astme i bronhitisa, a kao gorko sredstvo koristi se za jačanje želuca i uklanjanje smetnji prilikom varenja. Dobar je ekspektorans u liječenju kašlja i promuklosti, a primjenjuje se i za otklanjanje tegoba jetre, materice, reumatizma kao i za smirenje nervno razdražljivih osoba. Koristi se i za regulisanje pojačane masnoće kože lica i neredovnih menstruacija, ispiranje rana, poboljšanje apetita, snižavanje visokog krvnog pritiska.

Blagovanj raste divlje, uglavnom po kamenitim i suvim mjestima, kod nas najviše po kamenjarima istočne Srbije. Sadi se i po baštama, kao biljka za lijek i začin. Korijen mu je dugovečan, a cvijeta čitavo lijeto. Plavi cvjetovi imaju jak, veoma prijatan miris koji pčele obožavaju. Biljka je, inače, u cjelosti aromatična, ali joj je ukus ljut i gorak. Donekle ukusom podsjeća na nanu i timijan, pa ga kulinari rado koriste kao začin za jela od mesa i ribe. Dodaju ga i biljnom puteru i ulju, majonezu, ali i jelima od mahunarki i krompira.

Za ljekovite svrhe biljka se bere dok cvjeta i suši u hladu, na mjestu gdje postoji dobro strujanje vazduha. Ne sakuplja se jedino drvenasti dio stabljike. Ipak, najljekovitiji su vrhovi stabljike sa cvećem i lišćem. Za potrebe liječenja sprema se u vidu čaja, tinkture, sirupa.

Čaj se sprema tako što se 4 g blagovanja prelije sa 200 ml ključale vode i ostavi poklopljeno 15 minuta. Zatim se procijedi i pije, dvije do tri šolje dnevno, uvjek svježe pripremljen.

Sirup se priprema tako što se u litar ključale vode stavi 100 g blagovanja i 1,600 kg šećera i sve zajedno kuva. Kuva se dok sadržaj ne poprimi izgled sirupa, a onda skloni sa šporeta i prohlađen konzumira. Za navedene tegobe dnevno treba uzimati po šest supenih kašika sirupa.

Masna koža lica može uspješno da se eliminiše uz pomoć blagovanja. Prvo treba pripremiti čaj, a zatim kuglicama vate čaj nanositi na umiveno lice. Ako se u čaj doda i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, dobiće se djelotvorno sredstvo za čišćenje i tonik za kožu. A da bi se postigao željeni efekat neophodni su strpljenje i upornost.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.