Blagodeti parenja sa više partnera

Izvor: B92, 26.Okt.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagodeti parenja sa više partnera

Rezultati najnovijih istraživanja mogli bi objasne zašto se ženke mnogih vrsta, uključujući i sisara, redovno pare sa više partnera. Ako je verovati otkrićima britanskih i japanskih naučnih timova, poliandrija je u živom svetu i više nego dobrodošla.

Podsticajna snaga za ovu praksu, poznatu kao poliandrija, decenijama je bila misterija koja je okupirala evolucione biologe.

Najnovija otkrića naučnika britanskih Univerziteta Liverpul i Univerziteta Ekseter >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i japanskog Univerziteta Okajama pokazuju da bi ona mogla biti rezultat prilagođavanja ženke da izbegne da na svet donese prinovu koja u sebi nosi takozvani "element genetske sebičnosti" koji umanjuje plodnost mužjaka.

Naučnici su svoje istraživanje obavili na voćnoj mušici vrste "drosophila pseudoobscura" koju su gajili u toku deset generacija. Neki mužjaci ove vrste mušice u svom X hromozomu nose "sebičan gen" koji uzrokuje da sperma koja "nosi" Y hromozom ostaje neuspešna. To znači da mužjaci koji nose ovaj gen mogu dobijati samo ćerke - koje će sve nositi gen koji oštećuje spermu.

U toku istraživanja ženke su počele da se pare sa više partnera kad su bile puštene među mužjake koji su nosili "sebični gen". Nije bilo načina da istraživači otkriju da li su ženke posedovale neko posebno čulo da otkriju da li potencijalni partner nosi "sebični gen" ali nešto ih je nateralo da se što je moguće pre "bace u zagrljaj" drugom mužjaku.

Posle deset generacija uzgajanja, ženke su se ponovo parile u proseku posle 2,75 dana u poređenju sa 3,25 dana kad je reč o "originalnoj populaciji". Kroz često parenje, ženke obezbeđuju spermu od različitih mužjaka koji se nadmeću za njenu naklonost. A ovo nadmetanje favorizuje mužjake bez "sebičnog gena" koji uništava spermu, omogućavajući ženkama da takvom mužjaku ponude - "pravo očinstvo".

Profesorka Nina Vedel sa britanskog Univerziteta Ekseter izjavila je da je "promiskuitet, spremnost ženke voćne mušice da se pari sa više partnera, decenijama predstavljalo misteriju za biologe".

"Takvo ponašanje je vrlo riskantno i ženku košta goleme energije i dragocenog vremena. Naše istraživanje pokazuje je da se sve ovo ipak isplati jer ženke povećavaju izglede da na svet donesu zdrave potomke oba pola koji neće u sebi nositi sebični gen" - naglasila je ona.

"Sebični geni" pojavljuju se bez ikakvog redosleda kao rezultat mutacija Oni se šire brzo kroz populaciju zato što ruše uobičajen način nasleđivanja, povećavajući svoje prisustvo u narednoj generaciji. Istraživači veruju da otkriće ima značaja za brojne vrste sa poliandrijskim ženkama - uključujući i neke primate.

Doktorka Nina Vedel objašnjava: "Elementi sebičnog gena postoje u svim živim organizmima i mnogi kompromituju mušku plodnost. Naše istraživanje bi moglo da pruži novo objašnjenje zašto je poliandrija toliko raširena"... Istraživači, za sada, još uvek ne znaju kakve bi posledice ova otkrića mogla imati na razumevanje "razmnožavanja" kod čoveka. Ipak, moguće je da su neke vrste muške neplodnosti izazvane upravo - manipulacijama sa sebičnim genom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.