Bio sam nemoćan: Instruktora ronjenja ujela bela ajkula, ostao invalid

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 14:19

"Bio sam nemoćan": Instruktora ronjenja ujela bela ajkula, ostao invalid

Slovenac Damijan Pešek doživeo je neobičan i opasan susret s belom ajkulom dok se kupao u Jadranskom moru kod obale Visa, u Hrvatskoj.

Iako je šansa da ajkula napadne čoveka u Jadranu ili Sredozemnom moru izuzetno mala, nažalost, Damijan je postao retki izuzetak.

Naime, dok je lovio ribu na Jadranu, osetio je snažan udarac u nogu, a more se ubrzo zapenilo od njegove krvi. S naporom se okrenuo, a u oči ga je gledala velika bela ajkula. Znao je da su u pitanju sekunde.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Hoće li ga morska neman stići ili će utočište pronaći na čamcu svojih prijatelja, pitanje je koje sebi Slovenac Damjan Pesek panično postavio u septembru 2008. dok je ronio u uvali Maloj Smokovi na Visu.

Srećom, Damjan Pesek je instruktor ronjenja, pa je znao na koji način da se izvuče iz nemile situacije i preživi napad.

Ipak, povrede su bile značajne i ostao je doživotni invalid. Ajkula ga je zgrabila za levu nogu i gotovo je odgrizla. Do kosti mu je rastrgala mišić potkolenice, teško povredila arteriju i živce koji drže i pokreću stopalo.

"Opet je nasrnula na mene. Bilo je jezivo. Uhvatio sam je za škrge i zabio strelicu podvodne puške u stomak. Ranjena ajkula udaljila se samo na tren. Panično sam isplivao na površinu. Vrišteći sam dozivao prijatelje. Oštra peraja prilazila su mi sve bliže i bliže. Bio sam nemoćan posmatrajući trku ko će brže do mene. Samo za tren prijatelji su bili brži", prepričavao je Damjan Pesek lekarima ljubljanskog instituta za rehabilitaciju Soča zastrašujući susret s belom nemani.

Iako je ovaj traumatičan događaj ostavio ožiljke i strah u Damijanovom životu, on nije odustao od svoje ljubavi prema ronjenju i istraživanju mora. Nakon nekoliko godina, nastavio je s ronjenjem i pecanjem, pokazujući hrabrost i upornost u suočavanju s traumatičnim iskustvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Instruktora ronjenja u Hrvatskoj ujela bijela ajkula: "Bio sam nemoćan"

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2023

Slovenac Damijan Pešek doživio je neobičan i opasan susret s bijelom ajkulom dok se kupao u Jadranskom moru kod obale Visa, u Hrvatskoj.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.