Beloglavih supova u kanjonu Mileševke sve više, ljubitelji prave hranilišta za ove retke ptice FOTO

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 11:52

Beloglavih supova u kanjonu Mileševke sve više, ljubitelji prave hranilišta za ove retke ptice FOTO

Godinama unazad članovi udruženja Jadovnik - oaza netaknute prirode čuvaju prirodu, čuvaju životinje i ništa u tom kraju ne prepuštaju slučaju.

Takav slučaj je i sa ishranom životinja tokom zimskog perioda, tako da će sada da naprave još jedno hranilište, ovaj put na visoravni Ćetenica, izmedju Aljinovića i Karaule.

- Hranilište je isključivo namenjeno za beloglave supove, zato što je ogradjeno za lešinare, jer ne mogu prići medvedi, vukovi i lisice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su ih često uznemiravali. Celo hranilište je izgradjeno, ostaje još da počnemo da iznosimo hranu i ovo hranilište mnogo znači, jer će rasterititi hranilište Kašan na Jadovniku, ali i Uvac. Znatno je povoljnija pozicija za supove koji sleću nego na Kašanu, zbog vazdušnih strujanja i vetrova. Hraniliše Kašan je u prethodnom periodu bilo preoperećeno jer su tu dolazili vukovi u čoporima, medvedi sa mladuncima svojim, divlje mačke su takođe česti gosti, rekao je za RINU Vjekoslav Joksimović.

On dodaje da je u zaštićenom području Jadovnik i Specijalnom rezervatu kanjona reke Mileševke broj beloglavih supova je znatnom porastu, što je fantastična vest jer ih je pre samo nekoliko godina bilo veoma malo.

- Kada smo krenuli da hranimo beloglave supove bilo je oko 30 jedinki, sada posle 12 godina ih ima preko 60, sa tendencijom daljeg širenja. Kanjoj reke Miliševke postao je prenaseljen, upravo zbog širenja kolonija beloglavih supova. Prvenstveno u smislu, jer neće oni da zauzmu svaku poziciju, oni budu par godina na jednoj litici pa se premeste zbog parazita, ali se kroz par godina vrate na to isto mesto. Tako da je nastala još jedna kolonija od 12 mladunaca u mestu Ramovići, sa zapadne strane Jadovnika, a zabeležno je i širenje ka selu Šćepanica gde je zabeleženo jedno mladunče, zaključio je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.