Bataci u provansalskom sosu

Izvor: Domino Magazin, 03.Nov.2011, 06:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bataci u provansalskom sosu

Kuvanje u mikrotalasima Mike Dajmaka

Pileći bataci i karabataci – 300 gr; so; biber; ulje; brašno; mešavina provansalskih začina; feta sir – 100 gr

U principu, kada se meso sprema u MT, komadi valja da su što manji. Tako će se uštedeti i na vremenu, a bogami i parama. Ako je piletina isečena na smerne zalogaje, onda će dvadeset minuta na najjačoj temperaturi (850 W) biti dovoljno za kompletan gurmanski obrok (za dvoje-dvoje i po).

Za ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << recept valja nabaviti mešavinu provansalskih začina. Ko to nema, može da zameni i ovdašnjim: mirođijom, celerom, majčinom dušicom... Samo onda mora da promeni naslov recepta.

Vatrostalna posuda sa poklopcem se blago naulji, pomenuti bataci i karabataci otkoste, svaki komad prepolovi, posoli po ukusu, nalije vodom da potpuno ogrezne. Poklopi se pa pripusti najjačoj temperaturi petnaest minuta.

Za to vreme pripremi se klajster zaprška: u šolji hladne vode umute se dve kašičice brašna i pola kašičice mešavine provansalskih trava. Sve se ostavi da stoji dok se piletina kuva, a brašno potpuno rastvori. Da ne bude grudvica.

Prošlo petnaest minuta, sa rukavicama se izvadi sud, dok još vri uspe zaprška, sve promeša sa na komadiće iscepkanim feta sirom, pa vrati u rernu na još pet do sedam minuta. Taman dok se ne zgusne kako treba.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse...

Poručite odmah

150 din (+ PTT)

065/26 25 035

E-mail: malikuvar@sezampro.rs

Kuvanje u mikrotalasima



Piše: Mika Dajmak

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"...

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.