B92.net na mestu najveće američke tragedije FOTO

Izvor: B92, 11.Sep.2023, 12:01

B92.net na mestu najveće američke tragedije FOTO

Teroristički napad na njujorške kule bliznakinje 11. septembra 2001. godine preoblikovale su svet.

Al-Kaida je u planiranom napadu na Svetski trgovinski centar ubila gotovo 3.000 ljudi.

Ukupno 19 terorista je učestvovalo u otimanju četiri komercijalna aviona, sa kojima su želeli da se "zakucaju" u strateške ciljeve Sjedinjenih Država.

Prva dva aviona udarila su pravo u kule bliznakinje na Menhetnu, u tom trenutku jedne od najviših zgrada na svetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Treći avion se srušio na Pentagon, sedište ministarstva odbrane, dok je četvrti završio u Pensilvaniji.

To je definitivno bila najveća tragedija Amerike u istoriji, a Sjedinjene Države su u međuvremenu smišljale i planirale monumentalan poduhvat kako bi ovaj užasan događaj mogao da se obeleži.

Planirani Nacionalnim memorijal i muzej 11. septembra delo je izraelsko-američkog arhitekte Majkla Arada, a svečano je otvoren 2011, na desetogodišnjicu napada.

Osmišljena je kao šuma močvarnih, belih hrastova sa dva ogromna reflektujuća bazena u centru, koji označavaju mesto gde su stajale kule.

Izgradnja je počela u martu 2006, da bi ubrzo pojedini građani protestovali protiv novog spomen obeležja, smatrajući da bi trebalo da se izgradi iznad zemlje.

Fondacija koja se bavila prikupljanjem sredstava i planiranjem, uz konsultovanje porodica nastradalih, odlučila je da nastavi prema predviđenom planu.

Procenjeni troškovi izgradnje premašivali su milijardu dolara, da bi kasnija analiza preporučila izmene, koji su izgradnju memorijala zadržale u okviru budžeta od 500 miliona dolara.

U julu 2008. Stepenište preživelih je napravljeno, te je na taj način nastao prvi artefakt, koji je premešten u muzej.

Na spomen obeležju ugrađeno je čak 8.300 tona čelika, kojim je uramljen bazen, a ubrzo se počelo i sa sadnjom drveća.

Najinteresantnije za posetioce zapravo je ono koje je preživelo napad 11. septembra.

U pitanju je kruška visine oko dva i po metra, koje je na tom mestu bilo zasađeno sedamdesetih godina.

Ne treba zaboraviti ni stazu, koja je napravljena u čast ljudi koji su se nakon ukazivanja pomoći drugima sami razboleli i umrli usled trovanja.

Takođe, tu je i Sfera, ogromna livena bronzana skulptura napravljena 1971. Oštećena je tokom napada, ali je kasnije obnovljena i stavljena pored Memorijala 2017. godine.

Memorijal posvećen 11. septembru, ali i bombaškom napadu na Svetski trgovinski centar 1993, kada je poginulo šest osoba, predstavlja jedno od najposećenijih mesta u Njujorku.

Kako smo čuli, bilo je i nekih kontroverzi u vezi sa ovim memorijalom. Tako je na primer do 2017. arapski jezik na brošurama bio zabranjen.

Takođe, problematičan je bio i raspored pločica na kojima su ispisana imena poginulih ljudi.

Njujork je poznat po gunguli i haosu, ali se na ovom prostoru donjeg Menhetna nekako oseća mir.

Svi posetioci se trude da u tišini odaju počast stradalima. Nema mnogo razgovora, a apstraktne građevine interesantne su turistima za fotografisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

​Sve teorije zavjere o 11. septembru

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Sep.2023

​VAŠINGTON - Jedanaestog septembra 2001. godine 19 terorista, povezanih za Al Kaidom, otelo je četiri aviona i izvelo samoubilačke napade na tlu SAD, a ovaj teroristički napad promijenio je svijet.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.