Avganistan razmišlja o kamenovanju kao kazni za nevernost

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan razmišlja o kamenovanju kao kazni za nevernost

Avganistan razmišlja o tome da ponovo uvede kamenovanje kao kaznu za nevernost 12 godina nakon što su talibani oterani sa vlasti, sudeći po novom nacrtu kaznenog zakona.

Ovaj potez šokirao je organizacije za zaštitu ljudskih prava koje tvrde da je u pitanju povratak u prošlost u godini u kojoj su prava žena značajno ugrožena.

U nacrtu, koji je osmislila radna grupa sa ministrom pravosuđa na čelu, stoji da će nevenčani preljubnici primiti 100 udaraca bičem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ukoliko su venčani, kazna će biti kamenovanje na javnom mestu.

Smrt kamenovanjem korišćena je kao kazna za prevaru tokom vladavine talibana. U pitanju je bio brutalan period koji je uključivao zabrane slušanja radija, gledanja televizije i slušanja muzike koji je trajao do 2001. godine.

Od tada, ljudska prava, pogotovo prava žena, često su pominjana kao mera progresa tokom vladavine predsednika Hamida Karzaija.

Njegova vlada potpisala je internacionalne konvencije o ljudskim pravima i trenutni zakoni ne dozvoljavaju kamenovanje kao kaznenu meru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.