Arheolozi iskopali 500 godina star kameni muški polni organ: I ne, nije imao erotsku konotaciju FOTO

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 21:01

Arheolozi iskopali 500 godina star kameni muški polni organ: I ne, nije imao erotsku konotaciju FOTO

Tim arheologa iskopao je 15 centimetara dug kameni penis u srednjovjekovnoj kuli Meira u Riji de Vigo u Španiji.

Veruju da je misteriozni artefakt star oko 500 godina te smatraju da se koristio kao kamen za oštrenje oružja tokom ustanka u 14. veku, piše Dejli mejl.

"Ovakve predmete možemo pronaći u najstarijoj istoriji ali nisu uobičajeni u srednjovekovnom kontekstu. Značenje se razlikuje po kulturama i zavisi od konteksta. U rimsko doba takvi predmeti nisu imali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isključivo erotsku konotaciju koju im neki pogrešno pripisuju", rekao je predvodnik grupe arheologa koja se naziva Arbore Arqueoloxía.

Kroz istoriju su se falusni amblemi nalazili na širokom rasponu predmeta, od ukrasnog nameštaja u domovima do otisaka na zidovima. Mnogi su verovali da simbol deluje kao zaštita od zla pa su bebama kačili penise oko vrata za sreću, navodi Metropolitan Museum of Art.

"Falus je bio predmet koji se mogao videti na svetiljkama, maskama, privescima, prstenju, zidovima kuća, balkonima, vratima... Prikazuje simboličku povezanost između muškosti, nasilja i oružja. Prisutan je u različitim kulturama sve do naših dana. Detaljnijom analizom materijala i tragova upotrebe predmeta, utvrdili smo da je moguće da je korišćen kao brus za brušenje oružja", objasnio je arheolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.