Antarktik nestaje brže nego što mislimo

Izvor: B92, 24.Dec.2012, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antarktik nestaje brže nego što mislimo

Zapadni Antarktik zagreva se dva puta brže nego što su naučnici do sada mislili, pokazale su nedavno objavljene nove analize temperature na Južnom polu.

Najjužniji kontinent naše planete, smešten baš na Južnom polu, do sada je bio poznat kao deo Zemlje prekriven večitim ledom. Međutim, opis Antarktika mogao bi vrlo brzo da bude promenjen, brže nego što mislimo.

Američki tim istraživača objavio je nedavno u časopisu „Nature Geoscience“ studiju koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obiluje dokazima da se ledeni arhipelazi Zapadnog Antarktika na jugu naše planete zagrevaju dva puta nego što su naučnici ranije smatrali.

Oni su izrazili zabrinutost da će otapanje leda, koje je direktna posledica povećanja temperature, dovesti ubrzo do povećanja nivoa mora i okeana, objavio je BBC.

Novi podaci dobijeni su iz stanice „Byrde“ koju su američki istraživači uspostavili 1950. godine u srcu Zapadnog Antarktika. To je prvi put da su naučnici uspeli da dobiju celovit izveštaj sa te stanice za period letnjih meseci na južnoj hemisferi.

PROČITAJTE: Antarktik će zahvatiti tropski dani?

Analize su pokazale da se za period od 1958. do 2010. godine, prosečna temperatura na Antarktiku povećava za 2.4 stepena Celzijusa godišnje!

„To što smo uočili je najjači signal zagrevanja na Zemlji“, kaže Endrju Monagan, koautor studije i član američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja.

Činjenica da se tokom leta na južnoj hemisferi, time i na Južnom polu, temperatura značajno povećava, navodi na nove zaključke. Upravo zato još jedan koautor studije, profesor Dejvid Bromovič sa državnog univerziteta u Ohaju smatra da su novi podaci veoma značajni.

„Činjenica da se temperatura povećava tokom leta znači da će uskoro Zapadni Antartktik početi da se topi ne samo pri dnu, kao što sada znamo, već istovremeno i sa vrh“, objasnio je on.

Naučnici su utvrdili da je za promenu temperature najvažniji uticaj promene vetra i vremenskih obrazaca koji dolaze sa Tihog okeana. U pitanju su promene za koje su uglavnom „zaslužni“ ljudi, ali da deo krivice pada i na zakone prirode.

Foto: 23am.com/Flickr

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.